måndag 23 maj 2011

Rabarberdricka med glöggkryddor och kokossocker



Vilken fantastisk helg det varit! Sol och luften full av virvlande vitrosa äppelblom! Vi har kunnat sitta ute och fika och äta, och har hunnit med både femkamp och grillfest med L:s amatörteatergäng, och familjemiddag här hemma.

Recepten från den senare kommer så småningom, men först blir det ytterligare ett tips på hur man kan använda sånt som blivit liggande lite för länge. Jag hittade en påse glöggkryddor till vit glögg i gömmorna. Den blev över i julas, och blev alldeles förträfflig att använda i rabarberdrickan, som jag också kokt i helgen och som fick en ny och spännande smak. Det stod inte på påsen vad glöggblandningen innehöll, men jag lyckades identifiera kanel, torkad vaniljstång, ingefära, kardemummakapslar, vitpepparkorn, stjärnanis, och något som jag tror var citrongräs. Torra små pinnar som mest liknade halm, men som i alla fall smakade citrongräs när jag bet i den. Om du inte har någon färdig glöggblandning hemma blandar du bara ihop lite olika kryddor, ca 40 g.

Kokossockret gör att smaken blir lite fylligare. Egentligen skulle jag vilja använda bara det, men det handlar mest om ekonomi. Det blir lite onödigt dyrt om man bara tar det.

Drickan blir jättegod med bara kallt vatten, bubblande eller naturellt, men är också supergod med lite torr cider eller torrt, vitt vin. Blanda en del dricka med två delar vatten, det blir lagom.

1 kg rabarber
2 liter vatten
1 påse glöggkryddor, 40 g
2 dl socker
1 dl kokossocker eller ljust muscovadosocker.

Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Den behöver inte skalas.
Koka upp tillsammans med vatten och kryddor, och låt koka ca 20 - 30 minuter.
Låt självrinna i sil tills det slutar droppa. Det tar ca en halvtimme.
Mät saften. Bör bli ca 2 liter. Tillsätt sockret, och koka upp. Koka under omrörning några minuter tills sockret smält. Skumma.
Häll upp på varma, torra flaskor eller låt drickan svalna och frys in.









Den stadiga och bra, reglerbara silställningen köpte jag i höstas på Clas Ohlsson eftersom min gamla började bli skranglig. Billig och bra.

2 kommentarer: