onsdag 27 oktober 2010

Glutenfria frukostbröd med morötter, äpplen och pumpakärnor, ca 18 st

Det är visst nallens egen dag idag hörde jag på Go´ Kväll igår. Där ser man. Så mycket man inte har en aning om! Borde naturligtvis baka honungskakor eller blåbärspaj för att hylla alla nallar, men tröstar mig med att jag ändå har honung i receptet. Hoppas Puh och andra nallar nöjer sig med det. Den som vill gratta nallarna lite mer kan ju alltid bre honung på mackorna.

Teffmjöl, som jag har stoppat i det här brödet, görs av en nordafrikansk ört, som är mycket näringsrik. Den används ex vis i de traditionella etiopiska pannkakorna injera. (recept på sådana kommer så småningom). Passar jättebra i glutenfritt bröd. Går bl a att köpa på nätet, men jag köpte mitt i en vanlig Coopbutik. Även teff finns av märket Jytte. Jyttemjöl original är som tidigare nämnts en blandning av bovete, råris, majs och betfiber. Så här gör Du:

50 g jäst
½ msk fiberhusk
½ msk salt
1 - 2 msk flytande honung
3 dl naturell sojayoghurt
2 dl vatten
½ dl kokosolja - ställ den i varmt vatten så blir den flytande. Kan ersättas med rapsolja
1 rivet äpple, gärna med skal om det är oskadat, ca 175 g
2 medelstora, rivna morötter, ca 150 g
1 dl pumpakärnor
2 dl teffmjöl, ex vis av märket Jytte
ca 6 - 7 dl Jyttemjöl original - börja med den mindre mängden

Smula sönder jästen, och lägg tillsammans med husken i bakbunken.
Värm yoghurt, vatten och olja till fingervärme, ca 37 grader, och slå över.
Rör ut så allt blandas, och låt stå och svälla 10 minuter.
Blanda ned samtliga övriga ingredienser, och arbeta degen kraftigt på lågt varvtal ca 10 minuter.
Låt jäsa övertäckt, 45 - 60 minuter.
Arbeta ned degen i bunken igen, och klicka sedan ut bullar på bakpappersklädd plåt.
Degen blir kladdig, så den går inte att knåda.
Täck över och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Grädda strax nedanför mitten i 225 graders ugnsvärme. För mig tog det ca 15 minuter.
Knacka lätt på undersidan av bröden, de ska kännas ihåliga - och ha fin färg.
Låt svalna övertäckta. Frys bröden, och ta fram vartefter. Glutenfritt bröd har sämre hållbarhet, och ska därför inte sparas för länge.
Bröden blir trevligt "knaggliga" och ojämna. Det gör inget alls. Vem är väl perfekt? Med nyttigt pålägg blir bullarna matiga ochy mättande, och kan förslagsvis ätas till lunch.

2 kommentarer:

  1. Mums! Jag tänkte faktiskt lägga in en liten önskan här på bloggen... :-) Har du något bra recept på en "energy bar", som man kan äta innan träningen eller så? Med nötter eller frön?

    SvaraRadera
  2. Hmm! Får försöka klura ut något.

    SvaraRadera