tisdag 19 oktober 2010

Italiensk soppgryta med lammkorv, rotsaker och vita bönor

Är i Luleå och hälsar på goda vännerna Christina och Åke, som vi delade ljuvt och lett med under många år som Rasbogrannar. För 18 år sedan flyttade de till Luleå, så nu blir det mest telefon, ett och annat besök, och så naturligtvis den traditionella semesterveckan tillsammans varje sommar. Förra året ett soligt Italien, i somras ett väldigt, väldigt regnigt Dalarna. Man får som sagt ta tillvaron som den kommer.
Vännen Åke anser att en dag utan en varmkorv är en förlorad dag, och har nog stenkoll på varenda korvmoj i trakten! Han hävdar dessutom bestämt att en varmkorva representerar hela kostcirkeln eftersom ketchup faktiskt är gjord på tomater! Nja! Här kommer en kompromiss. Korvgryta.
Jag använde en kryddmix som jag hittade på Tehörnan i Forumgallerian i Uppsala, men jag har sett märket på många andra håll också, ex vis på Mique. Det heter "The Spice Tree". Får Du inte tag på det, så krydda efter egen smak med motsvarande ingredienser.
ca 600 – 700 g skalade, tärnade rötter – jag tog morötter, palsternacka, kålrot, gulbeta, rotselleri
2 vitlöksklyftor
½ liten pumpa, ca 300 g
1 brk konserverade körsbärstomater (Mutti är bäst, men även andra går naturligtvis bra)
1 brk krossade tomater
1 dl vatten – som jag sköljer ur det sista ur burkarna med
3 msk kalvfond - eller grönsaksfond för vegetarianer
2 msk Toscana Mix – en kryddblandning av basilika, tomat, charlottenlök, torkad Karl-Johansvamp, lök, svartpeppar och salt
ca 6 dl kokta elefantbönor, eller vanliga stora, vita bönor. Koka själv eller ta på burk eller tetra
4 st lammkorvar eller choritzo – vegetarianer kan ta sojakorv
ca ½ dl olivolja till stekning

Skala och tärna rötter och pumpa.
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull, och fräs vitlök, kryddmix och rötter under omrörning några minuter.
Tillsätt tomatburkarna, vatten och fond, och småkoka under lock ca 30 – 40  minuter.
Tillsätt pumpa, bönor och slantad korv, och koka ytterligare 10 minuter.
Smaka av med ev ytterligare fond eller kryddor.
Servera ur djupa tallrikar eller skålar, med gott bröd därtill. Gärna också en klick creme fraiche smaksatt med mosad fetaost.


1 kommentar: