måndag 11 oktober 2010

Bondens marknad - Färgsprakande köttfärssås

Under några höstfredagar har vi, liksom på många andra håll i landet, haft Bondens Marknad här i Uppsala. Närproducerade kvalitetsprodukter av bästa slag. Läckra ostar, lax, kravkött, gigantiska grönsaker, saft och marmelad, bl a. Jag passade på att beställa ett helt lamm av våra Rasbogrannar Kristina och Torsten Örde. Kristina tillverkar även de mest fantastiska ting av ullen och skinnet, bl a sadelskydd som är rena rama konstverk och som värmer skönt om rumpan på cykelturen under kyliga höstmornar. Håll utkik efter deras hemsida som är på gång. Jag köpte också härlig kravnötfärs från Upplandsbonden. Den här färggranna köttfärssåsen blev resultatet. Kryddmixen som är väldigt användbar hittade jag på Oil & Vinegar i Kvarnen här i Uppsala. Om Du inte har tillgång till den tar Du helt enkelt och kryddar efter eget huvud med vitlök, salt, peppar och de kryddörter Du gillar. Nötfärsen kan bytas mot lammfärs, men byt då ut oxfonden mot den lite ljusare kalvfonden.

.
500 g nötfärs
1 brk konserverade körsbärstomater (Muttis är jättegoda) + ½ dl vatten att skölja ur burken med
½ dl osötad tomatpuré
1 msk mörk oxfond
2 msk Wild Garlic Mix från Oil &Vinegar (en blandning av tomatflagor, ramslöksblad, vitlök, lök, oregano, basilika, salt)
½ zucchini, ca 300 g
1 paprika i valfri färg – jag tog en orange
smör eller olja att bryna färsen i

Hetta upp olja/smör i en gryta eller traktörpanna, och bryn färsen smulig under omrörning.
Tillsätt tomater, tomatpuré, fond och kryddmix, och låt småkoka under lock ca 30 minuter.
Tärna under tiden zucchinin och paprikan, och tillsätt den. Koka vidare 10 minuter, eller tills grönsakerna känns lagom mjuka.
Servera i djupa tallrikar till valfri pasta – gärna någon fullkornssort – och med en driva nyriven parmesan på toppen.

1 kommentar:

  1. På Ica Kvarnen kan man, nästan alltid, köpa finmald köttfärs från Faringe gårdsslakteri i Huddunge by. Ser ut och luktar som köttfärs gjorde förr.

    Jag har kostat på mig "Mighty Greens" som du rekommenderade för länge sedan.

    SvaraRadera