fredag 15 oktober 2010

Fetaostpaj med spenat, oliver och soltorkade körsbärstomater

Idag är det fetaostens dag, visste ni det? Den firas för att apostrofera att Grekland just idag för 3 år sedan fick ensamrätt till varunamnet Feta. Förr kunde man köpa Bulgarisk Feta t ex, det kan man inte längre. Däremot kan man fortfarande köpa Bulgarisk Fårost, och den smakar naturligtvis likadant även om den bytt namn. Så grattis då Grekland och Fetaosten! Här kommer en hyllning.
För ett glutenfritt alternativ byter Du ut dinkelmjölet mot bovetemjöl eller Jyttemjöl original (blå förpackning), och blandar också i 1 tsk fiberhusk i mjölet. Pajen på bilden är glutenfri och gjord i en springform med löstagbar kant.

2½ dl dinkelmjöl eller vetemjöl
100 g smör
1 dl grekisk yoghurt
Fyllning:
1 stor påse babyspenat, 225 g
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 förpackning Fetaost, 180 g
ca 1 dl svarta, urkärnade oliver
ca 1 dl soltorkade körbärstomater i olja
1 tsk timjan
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde

Kör ihop pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en lätt smord pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ in formen i kylskåp att ”stadga” sig en halvtimme.
Nagga pajskalet med en gaffel, och förgrädda det ca 15 minuter i 200 graders ugnsvärme, den första hälften med en folieremsa runt kanten så att degen inte kasar ned.
Skölj spenaten noga (brukar ofta vara lite jordig), och slunga eller klappa den torr.
Fräs den lätt i olja tillsammans med hackad vitlök, några minuter under omrörning tills den ”säckar ihop”.
Fördela spenat, avrunna oliver och avrunna tomater i pajskalet. Smula över hälften av fetaosten. Smula över timjan.
Mixa ihop ägg, grädde och resterande fetaost till en jämn smet, och slå över pajen.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme ca 30 - 45 minuter. En högre form kräver längre tid.
Låt svalna och stå till sig ca 10 minuter, och servera med en sallad.

3 kommentarer:

  1. Grattis själv, nu när Du delar med Dej av Din matkonst även här på Kjerstis mat & prat.

    SvaraRadera
  2. Mmm, gott. Kanske får lov att fira Grekland i helgen då... :-)

    SvaraRadera
  3. Kul att ni gillar det! Tycker absolut att ni ska fira Grekland, vi har ätit pajen idag - förutom testsmakningen igår - och den var faktiskt god.

    SvaraRadera