torsdag 28 oktober 2010

Mjölk- och glutenfri äpplepaj med rivna äpplen



Den här pajen är faktiskt fullt njutbar även för icke-allergiker. Men den som tål vanligt mjöl kan naturligtvis byta ut bovetemjölet mot det. Den som tål mjölk kan byta ut margarinet mot smör, och mandelgrädden mot vanlig grädde. Mandelgrädden är i sig lite söt i smaken, så byter Du ut den mot annat kan Du gott öka på vaniljsocker och kanel lite.

2 dl ljust bovetemjöl
1 dl mandelmjöl - skållad, skalad, mald mandel helt enkelt
1 tsk fiberhusk
½ dl strösocker
125 g mjölkfritt margarin
1 äggula

Fyllning:
3 äpplen av en fast aromatisk sort
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
2 ägg
1 dl mandelgrädde, sojagrädde eller risgrädde

Kör ihop pajdegen i en matberedare, och tryck ut degen i en pajform, ca 22 - 23 cm i diameter. Ställ gärna in hela formen i kylen en timme att stadga till sig.
Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 200 graders ugnsvärme, med folieremsa runt kanten så att degen inte kasar ned.
Riv äpplena grovt – skalet kan vara kvar om det är oskadat. Se till att Du inte får med fnas och kärnor.
Blanda rivet med vaniljsocker och kanel, och vispa ned äggen och mandelgrädden. Rör ihop till en jämn smet, och fyll det förgräddade pajskalet med den.
Grädda vidare i samma ugnstemperatur, ca 30 minuter.

Servera, gärna lite ljummen, med mandelgrädde, eller mjölkfri vaniljsås eller glass.


2 kommentarer:

  1. Har blivit bakinspirerad av bloggen och förra helgen blev det ju mini-nipple dreams som var SÅÅÅ uppskattade av mina kompisar. Ikväll blev det kladdkakemuffins med vit choklad som jag bjöd Anna på, de godaste hon ätit på länge... Just de var inte ditt recept - men du inspirerar mig iaf! Snart ser jag ut som en muffin själv :)

    SvaraRadera
  2. Åh nej det dröjer nog! Du får väl varva med det hälsosamma. Kul att du blir inspirerad. Du kanske kan dela med dig av muffinsreceptet rentav. Kram, och ha en bra dag!

    SvaraRadera