tisdag 26 oktober 2010

Gluten- och mjölkfritt grovt formbröd

Det glutenfria bröd jag bjudits på när jag någon gång övernattat på hotell är inte särskilt upphetsande. Vitt, torrt, smuligt, och fastnar som ett klibb i tänderna. Inte heller det bröd man får om man beställer en macka på något fik uppmuntrar till glädjetjut. Undantag finns, men de är inte många. Sorgligt, eftersom det faktiskt går att baka riktigt gott glutenfritt bröd. En av hemligheterna heter Fiberhusk, som finns att köpa överallt. Lindroos är det vanligaste märket, men även Finax tillverkar det. Det består helt enkelt av malda psylliumfrön - även kallade loppfrön - som har en förmåga att binda vatten, och som gör degen mer lättarbetad och brödet mer saftigt. Jyttemjöl är en blandning av råris, bovete, majs och betfiber. Jag köpte mitt i en vanlig Coopbutik, men det går också att köpa på nätet.
I Stockholm finns ett bageri som helt specialiserat sig på glutenfritt bröd, och som också säljer över nätet. Gå gärna in på deras hemsida och kika om Du själv eller någon i Din närhet måste avstå vanligt bröd. http://www.friendsofadam.se/

På kvällen före baket
3 dl ljummet vatten, ca 37 grader
3 dl bovetemjöl
1 stort, skalat, rivet äpple

Rör ihop allt och vispa slätt. Täck över med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur över natten, minst 12 timmar. Det ska dofta lite svagt syrligt när det är dags att baka.

Följande dag:
2 dl ljummet vatten, ca 37 grader
25 g jäst
½ msk fiberhusk
1 msk flytande honung
1 tsk salt
½ dl linfrön
½ dl nyponskalmjöl
½ dl rapsolja
½ dl torkad berberis, lingon, aronia eller något annat som Du tycker om
ca 5 dl Jyttemjöl original (blå påse)

Blanda fördegen med ljummet vatten, smulad jäst och fiberhusk i bakbunken, och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Rör ned samtliga övriga ingredienser, och arbeta degen kraftigt i matberedaren ca 10 minuter på lågt varvtal. Täck över med bakduk, och låt jäsa en timme.
Jobba ned degen igen, och lägg den i en mycket väl smord, 1½-liters form. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 1 timme. Ta ut brödet ur formen, stäng av ugnen, och låt brödet stå i eftervärmen, upp och ned, ytterligare 15 minuter.
Låt svalna helt, väl inlindat i bakdukar, och skiva det sedan tunt och frys in. Ta fram det som går åt vartefter.

6 kommentarer:

 1. Hej.
  Tack för ditt recept. Är mitt uppe i baket och undrar vilket gradtal det ska vara?

  SvaraRadera
 2. Ojoj, så tokigt, jag har tydligen glömt skriva ut gradtal! Det ska vara 175 grader. Har inte varit inne på datorn tidigare idag, och jag antar att du redan är klar med baket vid det här laget. Hoppas det blev bra. Ska bättra mig, och genast skriva in det rätta gradtalet i receptet.

  SvaraRadera
 3. Kan tillägga att jag använde torkade blåbär. Vilken hit! Brödet är nu slut. Dags för ny sats.

  SvaraRadera
 4. Åh så glad jag blir över att brödet blev lyckat!!! Fler glutenfria matbröd kommer så småningom, så håll utkik. Må så gott!

  SvaraRadera
 5. Jätteglad att jag hittat din blogg ... är allergisk mot mjölk-, soya-, ägg- och fiskprotein sedan tidigare och är nu förmodligen även glutenintolerant. Detta med gluten är helt nytt för mig och jag är jätteglad för recept.

  Har du tips på vad jag kan byta ut soyayoghurten mot ?

  Ha det så bra !
  /Isa

  SvaraRadera
 6. Hej Isa! Vad roligt att du hittat till mig! Så jobbigt för dig att bli allergisk mot gluten också, det är mycket som du måste avstå ifrån! Men det finns mycket gott kvar att äta, det gäller verkligen att fokusera på det!
  Just det här brödreceptet innehåller ju inte sojayoghurt utan bara vatten, så det borde kunna funka. I bröd som innehåller bikarbonat behövs något med syra för att brödet ska kunna jäsa, men i övrigt borde du kunna byta soyaalternativen mot rismjölk, mandelmjölk eller havremjölk (som de flesta glutenintoleranta tål). Vill gärna också tipsa om bloggen http://majas-allergirecept.blogspot.com/ samt bloggen
  http://utanallt.blogspot.com/ som båda har mycket bra tips för allergiker. Sen tycker jag gärna du via din VC kan be att få komma till en dietist för att få mer hjälp. Stort lycka till och välkommen tillbaka!

  SvaraRadera