Idag är det obönhörligt den sista sommardagen. I natt ställer vi om klockan. Vad passar då bättre än att bjuda på en riktig sommarsallad, som piggar upp i höstmörkret. Servera den som lättare lunch- eller kvällsrätt, alternativt som förrätt. Då räcker den till minst 6 personer. Vegetarianer utesluter helt enkelt skinkan, och blandar i lite kokta kikärter eller bönor i stället för att få med nyttigt protein.
1 påse blandad salladsmix, 125 g, ex vis Medelhavsmix (på sommaren brukar det finnas Sommarmix)
3 mogna persimonfrukter (när det är säsong brukar jag ta persikor eller nektariner)
3 fasta men mogna päron
½ honungsmelon
1 förpackning buffelmozarella, 125 g
50 g getost av chevretyp
50 g blåmögelost
200 g prosciutto eller annan lufttorkad skinka
fin, mild jungfruolivolja
jordgubbsbalsamvinäger, eller hallonbalsamvinäger
Skölj salladen, och slunga eller klappa den torr i handduk.
Kärna ur melonen, skala ev päronen och klyfta och skär all frukt i mindre bitar.
Dela mozarellan i mindre bitar.
Bottna ett stort, generöst fat med salladen, och lägg på frukt och mozarella. Smula över getost och blåmögelost, och lägg på skinkan, rullad i små ”rosor”. Ringla över olivoljan, och skvätt försiktigt (den är smakrik!) över jordgubbsbalsamicon. Servera med ett gott brytbröd.
Alla dina sallader är jättegoda
SvaraRaderahaha tur att du påminde mig om klockan :) blev riktigt sugen på salladen nu också!
SvaraRaderaTack Randi, så glad jag blir! Och du Erika, vilken tur att du blev påmind. Du får ju sova en timme längre, det hade väl varit synd att missa!
SvaraRaderaTack för ditt recept sommarsallad i höstmörkret. Vill kalla det en riktig solskenstallrik.
SvaraRaderaJa, visst är den! Gör den ofta på sommaren, men tyckte också den kunde passa den sista "sommardagen". Allt gott!
SvaraRadera