tisdag 18 september 2012

Glutenfria mandeltekakor







Det här är ett försök till glutenfria tekakor, som jag tyckte blev helt okej, för att inte säga riktigt bra. Lätta att svänga ihop är de också. Jag har gjort dem två gånger för att försäkra mig om att de funkar. Första gången gjorde jag 6 stora och platta tekakor (de översta två bilderna). Andra gången gjorde jag 8 lite mindre och högre bullar, som fungerar lika bra som vanlig frukost/lunchmacka som till hamburgerbröd (de två undre bilderna). Bullarna är godast färska, men håller sig en eller ett par dagar i rumstemperatur, det har jag testat. De går förstås bra att frysa.

Eftersom tekakorna innehåller både hirsmjöl och rårismjöl platsar de inte som rena LCHF-bröd, men både mandelmjölet och de övriga ingredienserna håller nere kolhydratmängden, så GI-etikett kan de absolut få. För att inte tala om vilka bra kolhydrater det handlar om! Ekologiskt fullkornsmjöl och rena, naturliga ingredienser utan konstiga tillsatser, det kan inte bli bättre!

50 g kallpressad kokosolja eller fin rapsolja
1 dl turkisk yoghurt
2 stora ägg - mina vägde 155 g tillsammans
1 dl fint mandelmjöl
1 dl brunt hirsmjöl
1 dl rårismjöl
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
1½ tsk bikarbonat

Smält kokosoljan i vattenbad, och låt svalna lite men inte stelna.
Vispa i yoghurt och ägg, och vispa slätt.
Blanda mandelmjöl med hirsmjöl, rårismjöl, husk, salt och bikarbonat, och rör ned i äggsmeten.
Blanda om väl och låt svälla 5 minuter.
Blanda om igen, och klicka ut 6 - 8 stora, platta tekakor på bakpapprad plåt.
Platta ut och jämna till med lätt oljade eller mjölade fingrar.
Grädda i 210 graders ugnsvärme, ca 10 minuter, till fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 17 september 2012

Rödbets- och halloumipaj med äpple och pinjenötter - gluten- och mjölkfri vid behov



Dotter Erika har länge haft en rödbetspaj på sin önskelista, men det har inte blivit av att göra någon förrän nu. Här kommer den nu i alla fall, en riktigt god vegetarisk paj, som får bli veckans bidrag till Köttfri måndag.

Egentligen hade jag tänkt ha fetaost i pajen, men det visade sig att den rymt ur kylskåpet vid något obevakat ögonblick. I stället hittade jag ett paket halloumi, som fick tjänstgöra som stand-in, och det gick bra det med. Jag hade tänkt ha valnötter också, men samma där. Inga valnötter i sikte trots idogt letande. I stället hittade jag en påse pinjenötter, och det gick riktigt bra det också. Det gäller att vara flexibel när man bor i "obygden" och inte kan kila iväg till affären i tid och otid så fort något fattas. Alternativet är förstås att vara lite mer strukturerad och planerad. Hm!

Ha en riktigt mysig vegetarisk måndag allihop!

1½ dl rårismjöl
1 dl brunt hirsmjöl eller vanligt hirsmjöl (annat mjöl fungerar säkert också)
1 msk fiberhusk
75 g smör - eller mjölkfritt margarin
3/4 dl turkisk yoghurt - eller mjölkfritt yoghurtalternativ

300 g skalade, knappt mjukkokta rödbetor
1 stort äpple - skalat, urkärnat och klyftat
200 - 225 g halloumi eller fetaost - alternativt tofu för mjölkfri variant
salt från kvarn
smulad oregano eller timjan
3 stora ägg
1½ dl turkisk yoghurt - eller mjölkfritt yoghurtalternativ
en knapp deciliter pinjenötter eller grovhackade valnötter

Koka rödbetorna knappt mjuka, och skala och klyfta dem.
Kör ihop pajdegen i matberedare, och tryck ut den i en smord pajform med lite högre kanter.
Ställ in i kylskåpet att stadga sig en halvtimme.
Fodra pajskalet med folieremsor runt kanten, och nagga botten.
Förgrädda i 200 grader ca en kvart. Ta bort folien efter halva tiden.
Fördela rödbetorna och äpplet i pajskalet.
Smula över halloumi/feta/tofu, kvarna över lite salt och strö över örtkrydda.
Mixa ihop ägg och yoghurt, och häll över pajen.
Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme 35 - 40 minuter. Strö över pinjenötter eller valnötter efter halva tiden. Låt pajen "sätta sig" 5 minuter innan du serverar den med en sallad.














söndag 16 september 2012

Enkel potatistårta med Limoncellokryddat äppelmos och grädde



För några veckor sedan gjorde jag en störtdykning i gamla gömmor, och gjorde flera fynd. Bl a hittade jag en gammal kokbok, som jag knappt kan minnas att jag sett tidigare. När jag öppnade boken trillade några handskrivna receptblad ut som min mamma skrivit 1925, alltså när hon var 20 år. De var bruna och knappt läsliga, men oj vad roligt det var att hitta dem!

I boken hittade jag ett recept på potatistårta som jag tänkte att jag ville testa som bidrag till
Månadens Sötsak. Temat för september är nämligen Enkelt, och jag tyckte receptet platsar där. Bara 3 ingredienser, och samma mängd av allt. Både när det gällde mammas receptblad och boken är instruktionerna ytterst knapphändiga, och ugnsvärme och tid får man gissa sig till. Det förutsätts tydligen att man ska kunna klura ut det på egen hand.

Jag gjorde min potatistårta glutenfri, men du som inte har några glutenbekymmer följer förstås originalreceptet och tar vanligt vetemjöl.

150 g smör
150 g rårismjöl - eller vetemjöl
150 g kokt, kall potatis

ca 5 dl äppelmos, köpt eller hemkokt - jag kokade skalade, urkärnade Transparent Blanche-äpplen tillsammans med lite Limoncello till en kompott, och smaksatte sedan med lite vaniljsocker.

2 dl vispad grädde smaksatt med en aning vaniljsocker

Häll mjölet i en bunke, och tärna i smöret. Smula med gaffel eller med händerna till en smulig massa.
Skala och finriv potatisen, och arbeta in den. Knåda ihop till en smidig och jämn deg, som delas i 3 delar.
Kavla ut varje degbit till en tunn, rund botten, gärna direkt på bakpapper. Jag prövade både och, och det gick bra på båda sätten men krävde visst handlag för att föra över den tunna botten till plåten från bakbordet. Bottnarna gick förvånansvärt lätt att kavla till fina rundlar. Nagga dem fint med en gaffel.
Grädda en plåt i taget på 200 graders ugnsvärme, ca 10 minuter tills den blir fint ljusbrun.
Låt svalna på galler.
Fyll tårtan med äppelmos och grädde strax innan servering. Bottnarna är sköra, så hantera dem varsamt när du lägger ihop tårtan.












lördag 15 september 2012

Fyllda hirspannkakor med kyckling, purjo och champinjoner



Jag tror bestämt att jag har fått en släng av gumilskan! Den där välsignade gumilskan ni vet, som plötsligt slår till nån gång när man passerat de sextio, och som får vanligtvis mildsinnade och fridsamma varelser att börja morra och hötta med näven - alternativt käppen - och ryta ifrån och inte stillatigande finna sig i vad som helst. Författaren Stefan Andhé har skrivit om det i någon av sina böcker, men för honom handlar det förstås om gubbilska. Nog så välsignad den också!

Igår klev jag upp i arla morgonstund för att åka till stan med L som skulle iväg på jobbresa. Jag skulle till sjukhuset för att kolla min opererade axel. Vi som bor på vischan måste försöka samordna. Nåväl, jag hade några timmar att fördriva och tänkte mig en morgonmacka på ett café med en bok som trevligt sällskap. På första stället blev beskedet: "Nä glutenfritt bröd har vi inget, vi har det ibland men inte nu." Vaddå IBLAND? Det ska väl ALLTID finnas! Jag frågade om jag kunde köpa mig ett glutenfritt bröd på närliggande Hemköp, och kanske få något pålägg. Nä, det gick inte heller, så FICK de inte göra. Jag traskade iväg till nästa café. "Nä, det glutenfria brödet är slut, vi har inte haft något på flera dagar, men vi har moccabakelser och macroner" Vaddå SLUT, när man ser att det börjar ta slut är det väl dags att ta hem mer! Och jag är inte sugen på moccabakelse kl 8 på morgonen. SKÄRPNING caféer i Uppsala! Det är faktiskt inte särskilt svårt att förse oss glutenintoleranta med gott bröd, det finns en hel del frysta alternativ, och även vacuumförpackade bröd från Friends of Adam. Det blev alltså bara en slät kopp kaffe!

Det var dessutom ruskväder och regnade både småspik, katter och hundar, och när en taxibil i full karriär skvätte ned hela mig när jag moloken traskade iväg till sjukhuset var härdsmältan nära, jag lovar! Jag började nästan hötta åt min förtjusande doktor i rena farten!

Sådärja, nu var det sluthöttat för den här gången, nu får du receptet på de fyllda crepsen som jag utlovade igår! Hemligheten med att få fina pannkakor är - förutom en bra smet förstås - att ha en riktigt bra panna och att inte vända pannkakorna för tidigt. Jag har investerat i en riktigt bra pannkakslagg med låg kant (från Tefal), och det gick rysligt behändigt att vända pannkakorna, trots att de var stora. Min panna mäter ca 22 cm i diameter, och det blev åtta stycken pannkakor av smeten. Du kan förstås göra fler och mindre om du har lust.

1 sats hirspannkakor

200 g färdiggrillad, rensad kyckling
225 g purjolök
225 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 burk smetana
valfri kryddblandning - jag använde Italiensk Kycklingkrydda från The Spice Tree
ev salt och svartpeppar från kvarn
riven, smakrik ost, ca 1½ dl - kan uteslutas om du inte använder mjölkprodukter
olja eller ghi till stekning.

Skölj och strimla purjon, borsta och skiva eller grovhacka champinjonerna.
Skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja eller ghi i en panna, och fräs purjo, vitlök och champinjoner under omrörning tills vätskan dunstat.
Vänd ned det rensade kycklingköttet och fräs runt lite till.
Tillsätt smetana och kryddor, rör om, och låt koka ihop till en krämig röra ca 5 minuter under lock.
Smaka av röran med salt, peppar och ev mer kryddor.
Fördela fyllningen på pannkakorna, rulla ihop och lägg i smord form.
Riv över osten.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills osten börjar bubbla och pannkakorna fått fin färg, ca 15 minuter.
Servera genast med valfri sallad till.








fredag 14 september 2012

Glutenfria hirspannkakor



När jag senast var och provianterade på Tant Gröns Skafferi i Hågadalen, hittade jag en påse med brunt hirsmjöl, som jag blev lite nyfiken på och som fick följa med hem. Hirs är mycket mineralrikt, och innehåller framförallt mycket kisel. Om du inte hittar hirsmjöl i din butik kan du köpa det på nätet hos Allergimat eller Ekoexpressen.

Av mjölet gräddade jag supergoda pannkakor, som är goda att äta som vanliga pannkakor med grädde och någon smaskig sylt, men som också passar väldigt bra att fylla som crepes. Jag fyllde mina med en röra på purjo, champinjoner och kyckling, men det receptet får du vänta på tills i morgon. Idag får du nöja dig med pannkakorna. De blev alldeles extra  gula och fina eftersom jag använde mina fantastiska kravägg, där gulan skiner som solen själv!


1 1/4 dl hirsmjöl
1 1/4 dl rårismjöl
2 krm salt
1 msk husk
3 stora ägg
5 dl valfri mjölk - jag använde LF mellanmjölk, men det går bra med alternativ av soja, havre eller ris
kokosolja, ghi eller smör till stekning

Blanda mjölsorterna, salt och husk i en skål.
Vispa i hälften av mjölken, och därefter de lätt uppvispade äggen.
Tillsätt resten av mjölken, och vispa till en slät och klumpfri smet.
Låt svälla i rumstemperatur minst en timme, och grädda sedan pannkakor eller plättar i förslagsvis kokosolja eller ghi.










torsdag 13 september 2012

Vardagslycka

Ibland kan små oväntade saker göra att höstdeppigheten skingras och tillvaron ljusnar.

Tex att alldeles oväntat få två stora kassar med nyplockade kantareller och trattkantareller från två arbetskamrater till L. Över 4 kg stannade vågen på. Rena, rama förmögenheten! Tusen tack, Annika och Carina!! Jag har rensat och förvällt kantareller så ögona går i kors, och håller på och klurar på recept.




Eller att det dimper ned ett fint kort från en läsare i brevlådan, med tack för ett bra glutenfritt recept! Så glad jag blev, Viveka, du lyste upp min dag!


Eller att L kom hem med ett stort fång med tjugo rosor en alldeles vanlig vardag, utan någon anledning alls utom att "jag tänkte att du behövde det". Tack, love!



Nu orkar jag nog ett tag till, trots kulna höstliga vindar och diverse krämpor och skavanker. Och idag skiner ju faktiskt solen!

onsdag 12 september 2012

Köttfärsburgare med rödbetor och getostkräm



Det är lite Biff à la Lindströmvarning på de här köttfärsbiffarna, men ändå inte. Vårt grönsaksland hör inte till de större, och skörden av grönsaker är inte särskilt gigantisk, men sallad, rödbetor och lite morötter har det ändå blivit i sommar. Och potatis förstås. Bönorna blev det inte ett dugg av, och inte heller spenaten eller grönkålen, som vi misstänker att rådjuren, hararna och alla möjliga andra små sötnosar har mumsat i sig.

Hursomhelst skördade vi för inte så hemskt länge sedan våra första rödbetor, och de var himmelskt goda! En del rårev jag och stoppade i hamburgarna (dotter Erikas förslag), och resten åt vi till, med fetaostkräm. Biffarna har vi ätit både som hamburgare och i varianten med potatis och sallad till. Gott båda delarna. Enklare kan det knappast bli heller. Hamburgerbröden jag använde var de här i varianten med pinjenötter.

Du som föredrar vegetariskt gör förstås biffarna med någon vegetarisk färs som grund och river i lite rödbetor.

Det blev 5 stycken riktigt stora burgare av det här:

500 g ren nötfärs - helst svensk förstås, och allra helst Kravmärkt
200 g skalade, rårivna rödbetor
1 stort ägg
salt
nymalen svartpeppar
ghi/smör/olja till stekning

1 paket getost, 150 g
200 - 250 g turkisk yoghurt - knappt ½ burk
salt, nymalen svartpeppar, några droppar fin olivolja, lite smulad smulad oregano eller timjan

Tillbehör: hamburgerbröd/potatis, kokta rödbetor, sallad, skivad saltgurka, tomater

Finriv de råa rödbetorna, gärna med plasthandskar på om du inte vill vara rödlila om händerna för evig tid.
(Erika förevigade skalning och rivning). Arbeta färsen smidig med ägget, rödbetorna, salt och peppar, och forma 5 riktigt stora och platta burgare.
Hetta upp ghi, smör eller olja i en stor panna, och stek burgarna några minuter på varje sida så de får fin färg och är genomstekta.
Mosa ihop getosten med yoghurt, och smaka av med salt, peppar och ev örtkrydda.
Servera med valda tillbehör.