tisdag 20 oktober 2015

Variation på glutenfria och mjölkfria havregrötsfrallor



Tja, det blev lite havregrynsgröt över igen. Maken behöver nog snart gå en liten kurs i havregrynsgrötskokning. Eller åtminstone havregrynsgrötskokningsberäkning! Puh, det var ett maratonord! Det är nämligen han som oftast ansvarar för grötkokningen när övernattande familjemedlemmar ska utfordras med frukostgröt. Men överbliven gröt är då rakt inget att sörja över kära ni. Man kan ju göra goda frallor, som passar alldeles förträffligt till frukost, mellanmål eller kvällsfika. Bonusmat helt enkelt!

Välj vilken mjölk som passar dig. Jag använde havredryck för att kunna bjuda Lille R:s mamma, som tills vidare så länge hon ammar lever mjölkfritt eftersom Lille R:s mage protesterar å det livligaste om han får i sig komjölkprotein.

Den senaste tiden har det ju i media varnats för ris i olika former. Jag har hittills använt en hel del rismjöl när jag bakar, men får väl försöka minska på det och använda mer av annat mjöl i stället. Samtidigt gäller det väl, som alltid när det kommer såna här larm - man får försöka sansa sig och inte rusa iväg i panik. Inte oftare än vi äter ris här hemma så tror jag att jag även i fortsättningen törs använda rismjöl emellanåt. Däremot tänker jag naturligtvis inte ge varken Lilla I eller Lille V riskakor i fortsättningen.

ca 225 g färdigkokt havregrynsgröt
3 dl valfri mjölk - jag använde alltså havredyck
1 msk råsirap eller yaconsirap
2 msk rapsolja

50 g färsk jäst
½ dl hela linfrön
½ dl linfrökross
5 dl rismjöl - går säkert utmärkt även med ljust bovetemjöl eller havremjöl
1 msk husk
1 tsk salt

Ljumma gröten till fingervärme tillsammans med mjölk, sirap och olja och vispa så det blandas.
Smula över jästen och rör så även den blandas väl i grötröran.
Tillsätt linfrön och kross, och därefter mjölet blandat med husk och salt.
Arbeta degen väl i maskin knappt 10 minuter. Låt jäsa i övertäckt bunke en timme.
Arbeta igenom degen igen någon minut, och klicka sedan upp 8 - 10 bullar på bakpapprad plåt.
Jämna eventuellt till bullarna med lite vatten eller en aning olja på händerna.
Låt jäsa på nytt en halvtimme, och grädda sedan bullarna ungefär 25 - 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Låt bullarna svalna på galler, övertäckta eller ej, det väljer du själv.

Bullarna är godast nybakade, men går utmärkt att frysa.

2 kommentarer:

  1. Bullar på överbliven havregröt är bara så gott, det gör fru M på sitt jobb på förskolan tillsammans med barnen då och då och det är alltid lika uppskattat! Nästan så vi får ta och koka lite gröt någon dag framöver här hemma:)

    Kram på dej, Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det får ni göra!! Kram tillbaka!

      Radera