söndag 18 oktober 2015

PlommonsyltVåra två plommonträd har välsignat oss rikligt i år, och jag har gjort både kräm, sylt och kaka. Den här syltvarianten med fin smak av vanilj är jättegod både till morgonyoghurten, efterrättsglassen eller kanske till en bit ost på kvällskvisten. Så här gör du:

1 kg urkärnade plommon - gärna olika sorter, mina lystrar till namnen Victoria och Opal
1 dl vatten
400 g ljust rårörssocker
1 flaska pektin
1 tsk flytande vaniljextrakt

Lägg plommonen i en kastrull tillsammans med vatten. Om skalet är fint så tar du med det.
Koka upp och låt småkoka under lock ungefär en kvart eller lite mer så plommonen mosar sönder sig lite eller blir den konsistens du vill ha. Tiden kan variera lite beroende på plommonsort och hur mogna plommonen är.
Tillsätt sockret och koka kraftigt någon minut så att sockret löser sig helt. Skumma noggrant så håller sig sylten längre.
Tillsätt pektin och låt koka med ytterligare någon minuit under omrörning. Rör slutligen ned vaniljextrakt och häll upp sylten på väl rengjorda, steriliserade glasburkar.
Fyll sylten ända upp, sätt på locket och skruva åt ordentligt, och ställ burkarna upp och ned så brukar det bildas ett vacuum som gör sylten mer hållbar.
Förvara sylten i kylskåp - även oöppnade burkar.
Den här sylten har förljuvat många te- och kaffestunder hos oss på senaste tiden, Den är urgod på en skiva glutenfritt knäcke med ost!

Ni missar väl inte chansen att vinna en fin och praktisk mandolin?? Sista chansen idag att tävla, så skynda er att lämna en kommentar. I morgon berättar jag vem som vunnit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar