fredag 16 oktober 2015

Glutenfri bovetecrunch med groddat bovete och med smak av kanel, kardemumma och ingefäraJag hoppas ni har upptäckt bovete. Det är trots sitt förvillande namn inte ens på långt håll släkt med vanligt vete. Det är överhuvudtaget inte ett sädesslag utan en ört, som är väldigt användbar och som finns i många olika skepnader. Den är mättande, glutenfri, näringsrik, lättsmält, full av bra protein, mineraler, vitaminer och antioxidanter, och rena rama hälsofyndet för oss som inte tål gluten.

Bovete finns som hela gryn, mörkt och ljust mjöl, mannagryn, flingor, "puffar" och även som färdiga frukostflingor av corn-flakestyp.

Här har jag först groddat bovetet ett par dagar, och sedan gjort en crunch av den genom att rosta tillsammans med solroskärnor, mandelolja, honung, kanel, kardemumma och ingefära. Gott är bara förnamnet! Den färdigrostade crunchen kan du sedan blanda med kakaonibs, torkad frukt, kokosflingor eller vad du vill. Eller spara den som den är och sedan variera från gång till gång, och komplettera med färsk frukt, färska bär, och annat som du tycker om. På bilden serverar jag den till naturell mild yoghurt tillsammans med kakaonibs - både naturella osötade och nibs som är sötade med kokospalmsocker - samt med klyftade äpplen och färska havtorn. Bästa mellanmålet ever!!

2 dl helt bovete
2 dl solroskärnor
2 msk mandelolja
2 msk flytande honung
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk ingefära
½ tsk äkta vaniljpulver

Skölj bovetet noggrant i flera omgångar med ljummet vatten. Låt rinna av och lägg det i en rymlig hög glasburk. Fyll på med rikligt med vatten och låt stå över dagen.
På kvällen sköljer du igenom igen och låter rinna av väl. Bind om en bit gasväv eller liknande och ställ upoch ned med möjlighet att rinna av. Låt stå så i några dagar tills det börjar skjuta små groddar. Skölj igenom flera gånger per dag.
När det börjar närma sig groddning lägger du solroskärnorna i blöt så att de får mjukna i 5 - 6 timmar.
Låt både bovete och solroskärnor rinna av riktigt väl. Jag bredde också ut allt på en ren handduk och torkade lite lätt.
Vispa ihop olja, honung, vaniljpulver och kryddor och blanda försiktigt men väl om det i bovete/solrosblandningen.
Bred ut på en ugnsplåt,eventuellt på ett bakplåtspapper, och sätt in i ugnen. Jag torkade min crunch på 70 graders varmluft i ungefär 3 timmar med ugnsluckan lite på glänt. Du får helt enkelt pröva dig fram beroende på ugna och på hur fuktigt det känns. Crunchen ska kännas krispig och torr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar