onsdag 28 oktober 2015

Äppelfabriken på Ekerö - väl värt en höstutflyktI år vågade vi nästan inte tro att det skulle bli någon tripp till Äppelfabriken för mustning. Vi har visserligen massor med äppelträd av olika sorter i vår gamla trädgård, men de flesta har varit angripna av rönnbärsmal, skorv och annat otäckstyg, så det har gått åt mängder av äpplen innan man fått ihop tillräckligt för en äppelkakaäppelkräm eller sylt.

Men det blev en sväng till Ekerö trots allt. Två av träden med vinterfrukt visade sig vara hyfsade, och med bilen fullastad med 220 kg äpplen tuffade vi iväg i förrgår och förvandlade den dyrbara lasten till 110 liter aromatisk och gyllengul must, som ska förgylla vår höst och vinter, både i naturellt skick och förstärkt med kryddor till en värmande kvällsdryck.

Även om ni inte har några äpplen att musta rekommenderar jag verkligen varmt ett besök på Äppelfabriken. Lördagar och söndagar fram till 13 december har caféet och gårdsbutiken öppet mellan kl 11.00 och 17.00, och man kan njuta av både god lunch och gofika. Flera glutenfria alternativ finns. Själv åt jag en fräsch rostbiffssallad med pepparrotskräm (egentligen smörrebröd utan bröd) medan maken fick den vanliga varianten med grovt rågbröd och rostad lök på toppen. Till fikat tog L en äppelpaj med vaniljsås (modell STÖRRE!) medan jag slog mig lös på en himmelsk chokladrulltårta med chokladsmörkräm. Joodå, L nallade av den också, haha!

Från gårdsbutiken fick det följa med några saker. Honung, plommonsirap, körsbärssirap och äppelcidervinäger. På väggen i butiken trängdes diplom över alla fina utmärkelser man fått för sitt mathantverk. 2013 utsågs Äppelfabriken till Sveriges populäraste gröna resmål av SJ:s resenärer, och samma år fick man utmärkelsen som årets landsbygdsföretagare. Dessutom har Katarina - som grundat Äppelfabriken tillsammans med sin man Lars - vunnit en massa SM-medaljer för sitt mathantverk.

Här kan ni se en liten film om Äppelfabrikens tillkomst. Ja ni, tänk om äpplet kunde bidra till mer fred och kärlek på jorden!! Man blir i alla fall fylld av värme och kärlek när man vandrar omkring på Äppelfabriken och i dess omgivningar. Nedan följer några bilder från årets utflykt. Hoppas de kan inspirera och locka till en liten höstutflykt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar