söndag 4 oktober 2015

Mustig och värmande köttsoppa med rotsakerIdag är det Kanelbullens alldeles egna dag gott folk, och givetvis ska även jag mumsa i mig en bulle dagen till ära. Kanelbulledimman lägger sig nog tät kring vårt land idag gissar jag, för jag tror knappast att någon av alla dessa alternativa dagar som finns i almanackan har blivit så uppmärksammad som just kanelbulledagen. Men idag blir det inget bullrecept hos mig, det fick ni redan i förrgår för att hinna baka. I stället tänkte jag bjuda på en god, värmande och mustig soppa.

Ibland händer det att vi får lite rådjur av en jagande granne. Själva tillhör vi inte jägarsläktet alls, och inte samlarsläktet heller för den delen. Däremot har vi inte alls något emot, varken att äta viltkött eller det som växer i skog och mark.

Nyligen fick vi förutom en fin bit rådjursskinka också en del "kokkött" som jag bestämde mig för att göra en god och höstlig köttsoppa av tillsammans med rotfrukter och massor med persilja. Soppan kan förstås också göras med vanligt nötkött men får lite extra pikant viltsmak med just rådjur. Älgkött går också bra.

Ett gammalt trick för att få bort en del av den ibland lite fräna viltsmaken är att lägga köttet i blöt över natten i mjölk. Jag gjorde det i en blandning av mjölk och vatten, en tredjedel mjölk och två tredjedelar vatten, och sen fick det stå i kylen över natten. Gör som du vill när det gäller den saken.

Så här förbereder du kött och buljong:

1,5 - 2 kg rådjurskött med ben
2 liter vatten
4 tsk salt
10 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 stor gul lök
4 medelstora morötter
1 stor knippa persilja
några torkade enbär om du har

Om du har låtit köttet ligga i blöt, så börja med att skölja av det noggrant, putsa det och ta bort eventuellt "skrammel".
Lägg köttet i en rymlig kastrull och häll på vatten så det täcker. Beror på köttets form och kastrullens storlek, men för mig räckte det med två liter vatten.
Lägg också i salt, pepparkorn, skalad och klyftad lök, skalade morötter i lite mindre bitar och en rejäl knippa persilja.
Låt koka upp långsamt och låt sedan sjuda under lock tills köttet lätt lossar från benen. Jag kokade mitt kött ungefär tre timmar. Skumma noga.
Låt köttet svalna i buljongen, ta sedan upp det och lossa det från benen. Skär i mindre bitar.
Sila buljongen noga. Jag gjorde det i två omgångar. Så här långt kan du förbereda och ha på vänt i kylen en eller ett par dagar.

Då var det dags att göra soppa. En rejäl sats blir det, som räcker till många frusna och hungriga soppälskare.

400 g morötter
200 g kålrot
150 g potatis
150 g rotselleri
2  - 3 gula lökar - ca 115 g
4 vitlöksklyftor
1,7 - 2 liter silad buljong
1 köttbuljongtärning - Kung Markatta
2 msk osötad tomatpuré
600 - 650 g färdigkokt kött
1 rejäl knippa finhackad persilja
3 msk rapsolja
eventuellt extra salt från kvarn

Skala och tärna/slanta potatis och rotfrukter. Obs att vikten avser redan skalade och ansade rotsaker.
Skala och grovhacka löken, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta/kastrull, och fräs potatis, rotsaker och lök glansigt och lätt brynt under omrörning några minuter.
Häll på buljong, lägg i tomatpuré, och smula ned buljongtärning. Låt småkoka under lock tills rotsakerna är så mjuka som du vill ha dem, 15 - 25 minuter.
Lägg i köttet och låt alltsammans bli varmt. Smaka eventuellt av med mer salt vid behov. Strö över hackad persilja.

Smaklig spis och ta hand om er i det begynnande höstrusket!! Här är det i alla fall gråmulet och höstruskigt idag. En fin söndag och kanelbulledag önskar jag er alla!

2 kommentarer: