lördag 10 oktober 2015

Bloggen fyller 5 år - jag firar med glutenfri festtårta med mandelbotten, chokladkräm och hjortron



Idag är ingen vanlig dag, nej det är bloggens 5-årsdag. Hurra, hurra, hurra! Ja, det är sant! Det känns nästan ofattbart, men jag har faktiskt oförtrutet hållit på att blogga i 5 år. Precis på dagen. I ur och skur. Nästan 1600 inlägg har det blivit hittills. Jag har varken blivit rik eller berömd på kuppen (det förväntade jag mig inte heller!), och inte har jag väl alltid fått så mycket gensvar som jag kanske hade hoppats. För det mesta har det i alla fall känts roligt och inspirerande att blogga, men ibland har det känts som att jag pratar rätt ut i tomma intet. Ni som själva bloggar vet att det tar ganska mycket tid, och emellanåt har jag faktiskt känt mig lite trött på alltihop och till och med funderat på att lägga av. Men, men, då kommer plötsligt, alldeles i rättan tid, ett mail från någon av er, där det står att bloggen och mina recept har gjort livet lättare att leva, och att jag ABSOLUT inte får sluta blogga.

Tja, vad gör jag i det läget? Jo, jag inser att någonstans där ute i det okända sitter det faktiskt en MÄNNISKA som läser det jag skriver och som till och med får hjälp och inspiration av mina recept eller tankar. Då känns det plötsligt riktigt roligt att sätta sig vid datorn igen och dela med mig av det jag stökar med om dagarna. Baka och laga mat kommer jag ju att fortsätta med så länge jag lever, oavsett om jag bloggar eller inte. Så idag bjuder jag er alla på födelsedagstårta, och hoppas att ni vill fira med mig. Jag lovar att försöka hänga med ett tag till, och jag hoppas att ni gör detsamma och fortsätter titta in hos mig då och då! Jag är väldigt, väldigt glad över att ni är så många som regelbundet besöker mig!

Den här tårtan kan man väl säga är en variation på några av mina tidigare festtårtor där jag använt mandel och choklad. Den kreerades första gången till en av mina svärsöners 35-årsfest nu i sommar. Som en genuin son av de djupa norrländska skogarna bjöd han på äkta pitepalt till huvudrätt, och för att följa upp det norrländska temat enades vi om att det skulle smaka bra med något med hjortron till efterrätt. Det var ett bra beslut kunde vi konstatera. Tårtan vann gillande, så här kommer receptet.

400 g äkta mandelmassa - jag använde Odense
4 kylskåpskalla äggvitor - sammanlagd vikt 135 g
2 msk rismjöl
40 g hel oskalad mandel

2 dl grädde
1 msk rå kakao
1 msk vaniljsocker
125 g mörk choklad av god kvalitet, 70% - 76%

2 dl hjortronsylt
3 dl grädde
hjortron efter tillgång - finns djupfrysta att köpa

noblesseplattor

Dela mandelmassan i mindre bitar och mixa ihop med äggvitor och rismjöl till en slät smet. Tillsätt den hela mandeln genom matarröret medan matberedaren fortsätter köra på lägsta hastighet, och kör tills mandels blivit grovt hackad.

Rita upp 2 cirklar på 2 bakplåtspapper, ungefär av en mattallriks storlek. Smörj lätt i cirklarna och pudra med lite rismjöl. Fördela smeten i de 2 cirklarna och grädda båda plåtarna samtidigt i 150 graders varmluftsugn eller en plåt i taget på 175 grader i vanlig ugn. Tar ca 25 minuter.
Låt bottnarna kallna helt.

Under tiden bottnarna gräddas kan du göra chokladkrämen. Koka upp grädde med vaniljsocker och kakao och koka någon minut under vispning. Ta från värmen och bryt ned chokladen. Rör tills all choklad smält. Vispa krämen kall och ställ in i kyl en stund att stelna ytterligare.

Dags att lägga ihop tårtan. Vispa grädden hårt. Bred hälften av chokladkrämen på en botten, därefter hälften av hjortronsylten och hälften av grädden. Bred inte grädden ända ut i kanten, då rinner det över när du lägger på botten nummer två. Tryck försiktigt ut så tårtan blir jämnhög.
Bred på resterande chokladkräm, den kvarvarande sylten och det som är kvar av grädden. Garnera med tinade hjortron och mörka noblesseplattor.

Tårtan är godast riktigt, riktigt kall. Den kan frysas utan garneringshjortron och chokladplattor, och tas fram igod tid innan det är dags att börja äta den.

9 kommentarer:

  1. Hurra för din fina och inspirerande blogg! Jag har också bloggat i 5 år :)
    Kram och ha en härlig dag!

    SvaraRadera
  2. Grattis grattis på 5-årsdagen bloggen! :)
    Jag kommenterar inte så ofta men jag besöker bloggen regelbundet för inspiration!
    Ha det bra! :)

    SvaraRadera
  3. Vilken matglädje och härlig inspiration för att prova nya ingredienser du har spridit under fem år som bloggare. Tusen tack och ett stort grattis.

    SvaraRadera
  4. Grattis till 5 år!! Du är bäst!

    SvaraRadera
  5. Hipp hurra på bloggens femårsdag! ( visserligen en dag i efterskott...) Du sätter precis huvudet på spiken med dina tankar, vi har känt likadant med jämna mellanrum men så är det ändå något som får oss att ändra oss och fortsätta ett tag till. Sist var det något frun läste om att så länge något gör en glad så ska man göra det, och precis så är det!

    Stora grattiskramar till bloggerskan!

    SvaraRadera
  6. HURRA för dig och din braiga blogg! Hoppas du ska fortsätta ett tag till och att du ska tycka det är KUL! Puss och kram!

    SvaraRadera
  7. Tack allihop för era kommentarer och grattishälsningar! De värmer!

    SvaraRadera
  8. Grattis såhär lite i efterskott. Tårtan låter ursmarrig, tack för recept! Ang. att kommentera på bloggar så är det nog många med mig som läser, men (tyvärr) aldrig lämnar några spår. Jag personligen ska skärpa mig :). Tack för många goda tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Cecilia!! Jag vet att det är många som läser - det ser jag ju på statistiken - och det är naturligtvis det absolut viktigaste. Men det kan inte hjälpas att det är roligt och uppmuntrande att också få lite respons någon gång ibland i form av en kommentar. Antingen det är ris eller ros. Då känns det mer som en dialog och inte bara som en envägskommunikation. Men känn absolut ingen press, det vill jag verkligen inte! Tack för att du hörde av dig nu, och må så gott!

      Radera