lördag 11 april 2015

Vårlig glutenfri paj med lax, räkor, spenat och broccoli



Idag tänkte jag bjudaer på en paj av det maffigare slaget. Vi åt den i påskas, men den passar precis lika bra till någon av alla de fester som våren brukar vara full av. Det står inte på förrän det är Valborg och Första Maj, och sen är det rena rama pärlbandet av olika vårliga begivenheter.

Servera pajen som ensamrätt tillsammans med en fräsch sallad, eller som ett inslag på en buffé.
Du behöver en rejält stor pajform med lite högre kanter så att all god fyllning får plats.

3 dl glutenfri mjölmix från Chrisbel`s
100 g laktosfritt smör
1 stort ekologiskt ägg
1 msk smetana

65 - 70 g skivad ost att fodra pajskalet med

250 g färsk lax i strimlor
150 g skalade räkor
2 påsar babyspenat à 65 g
1 broccolihuvud, 250 g
2 - 3 tsk valfri fiskkrydda - min kom från Krusmyntagården

4 stora ekologiska ägg
1 dl majonnäs
1 dl smetana
2 msk pressad citronsaft + lite rivet skal (ekologisk citron förstås)
lite salt och vitpeppar från kvarn

Garnering: skalade räkor, rom, dill, citronskivor

Mixa ihop degen till pajskalet och tryck ut i en smord pajform. Nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme att stadga sig. Förbered under tiden resten.

Förväll broccolibuketterna (spar eventuellt stjälkarna till soppa eller något annat) några minuter i lättsaltat vatten och låt rinna av.
Skölj spenaten och låt den mjukna och säcka ihop på svag värme i en stekpanna.
Strimla laxen och skala räkorna om du inte använder fäördigskalade.

Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme 10 minuter, de första 5 minuterna gärna med en folieremsa runt kanten för att försäkra sig om att degen inte kasar ned.
Fodra genast skalet med ostskivor när det kommer ut ur ugnen.
Fördela broccoli, spenat, lax och räkor i pajskalet och strö över krydda.
Mixa ihop allt till äggstanningen och slå försiktigt över pajen.
Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme ca 35 - 40 minuter tills äggstanningen stannat i mitten och pajen fått fin färg.

Önskar er alla en fin lördag och en härligt vårlig helg!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar