tisdag 7 april 2015

Lammköttbullar - glutenfria och laktosfriaVardag igen hörrni. Hoppas att ni alla haft en fin påskhelg med ledighet, gemenskap och god mat. Idag tänkte jag helt enkelt bjuda er på de goda lammköttbullar som vi hade på påskbordet och som hade en strykande åtgång. Bullarna passar inte bara till påsk - även om lamm ofta enligt traditionen äts just till påsk. De är lika goda närsomhelst under året. Servera dem antingen på buffé eller som middagsrätt med ett gott potatismos eller kanske blomkålsmos eller annat grönsaksmos.

500 g lammfärs
3/4 dl glutenfria havregryn
1 msk ljust chiamjöl
3 msk valfri grädde - jag använde LF grädde
3 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 stort ägg
1 msk Kryddmästarens blandning från Krusmyntagården - eller annan valfri kryddblandning
några kvarnvarv salt och några kvarnvarv svartpeppar
olja/smör till stekning

Blanda havregryn, chiamjöl, grädde oh vatten och låt svälla 10 minuter.
Rör ned ägg, senap och kryddblandning och arbeta sedan ned färsen. Rör till en smidig och sammanhängande färs. Kvarna också över lite salt och peppar.
Rulla bullar i valfri storlek med vattensköljda eller lätt oljade händer.
Jag skulle rekommendera att du steker en provbulle innan du rullar alla bullar, så att du är säker på att kryddningen är den rätta.
Hetta upp olja/smör och bryn bullarna fint runtom, antingen i två stekpannor eller i två omgångar. Låt eftersteka på lägre värme tills bullarna är genomstekta, ca 8 minuter.

Ha en fortsatt fin vecka allihop! Förhoppningsvis ska vi få lite vårvärme efter den kylslagna påskhelgen. Det längtar åtminstone jag efter!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar