Idag tänkte jag bjuda er på en vegogryta som vi åt för några dagar sedan, och som blev uppskattad av alla runt bordet. Nja förresten, Lilla I var måttligt förtjust om jag ska vara ärlig, men vi andra åt med god aptit. Grytan kom till av det som fanns hemma i grönsakslådan, och du kan variera grönsakerna och mängderna helt efter tillgång och eget huvud.
Jag hade laktosfri grädde i min gryta, men väljer du kokosgrädde blir den helt vegan. Till grytan åt vi kokt ris blandat med kokos, russin och pistaschnötter. Självklart går det bra med alldeles vanligt ris, eller kanske quinoa, cous-cous (finns glutenfri också), bulgur eller pasta.
En rikitgt mumsig vardagsrätt och alldeles förträfflig på en Köttfri måndag! Önskar er alla en finfin dag!
Observera att alla mängder avser skalade och ansade grönsaker.
2 medelstora zucchini - ca 400 g
2 stora morötter - ca 220 g
1 bit kålrot - ca 120 g
1 bit rotselleri - ca 115 g
1 röd paprika - ca 130 g
1 gul paprika - ca 130 g
3 stora vitlöksklyftor
½ gul lök
1 burk plommontomater av god kvalitet - 400 g
1 dl vatten
1 dl valfri grädde
1 grönsaksbuljongtärning - Kung Markatta
1 tsk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
olja eller ghi till stekning
lite salt från kvarn
några droppar balsamvinäger
en nypa kokossocker
Gör i ordning alla grönsaker. Skala, kärna ur och tärna. Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja/ghi och fräs lök, vitlök och rotsaker under omrörning så att det blir lätt rostat.
Slå på burktomater, vatten och grädde och smula över buljongtärning och buljongpulver.
Låt småputtra under lock ungefär en kvart.
Tillsätt då tärnad zucchini och paprika och fortsätt småkoka under lock tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem.
Smaka av med salt, en aning balsamvinäger och en gnutta kokossocker. Servera med valfritt tillbehör.
Det ser väldigt gott ut! Ha en fin dag!
SvaraRaderaTack Katarina, önskar dig detsamma! Här börjar det våras och trädgården lyser blågul av vårlök och scilla. Ska snart ge mig ut på en liten solskenspromenad. Kram!
Radera