Gillar ni äppelkakor av det lite rustikare slaget? I så fall tycker jag att ni ska titta hitåt. Vi hade ett överflöd av äpplen i vår trädgård i höstas, och det gällde att försöka variera sig på äppelkakefronten.Det blev äppelkakor både på längden och tvären. Den här kom till häromsistens när jag hade gjort ett gäng tårtor till ett kalas och hade några äggulor över, men de båda äggulorna kan bytas mot ett helt ägg i receptet.
Vill du göra kakan helt mjölkfri byter du helt enkelt smöret mot kokosolja (eller möjligen mjölkfritt margarin). Om du inte tål mandel kan du ta kokosflingor i stället. Riktigt maffig blev kakan, som mycket väl klarar att stå på egna ben, men som smakar extra gott med vaniljsås, glass eller en klick grädde.
Jag smälte smör och hällde jämnt över kakan, men du kan också hyvla det kylskåpskallt över kakan om du föredrar det.
3 - 4 äpplen av fast aromatisk sort - jag har ingen aning om vad mina lystrade till för namn
65 g smör
2 stora ekologiska ägg
2 äggulor
1 dl ljust rårörssocker
2 dl rismjöl
½ msk bakpulver
½ msk husk
½ dl risflingor
½ dl mandelspån
2 msk chaisocker - som ni märker dyker det upp ganska ofta i mina recept, men kan ersättas med socker blandat med lite kanel, ingefära och kardemumma
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan.
Smält smöret, låt svalna och ställ åt sidan.
Vispa ägg och äggulor pösiga och ljust kolafärgade tillsammans med sockret.
Blanda rismjöl, bakpulver och husk och sikta ned i äggpöset. Blanda om försiktigt men väl, gärna med en slickepott.
Häll smeten i en väl smord form.
Stick ned äpplena i ett jämnt mönster.
Blanda ihop risflingor, mandelspån och chaisocker och fördela smulet jämnt över kakan.
Häll smöret över och grädda i 175 graders ugnsvärme ca 35 - 40 minuter. Känn med provsticka att kakan är klar. Låt vila i formen några minuter och stjälp sedan upp den. Låt svalna under formen.
Oo ja, jag gillar äppelkakor av alla slag!
SvaraRaderaHärligt Sara! Då har vi verkligen något gemensamt!
RaderaÅh, så gott det ser ut! Äppelkaka är ju så mumsigt!
SvaraRaderaVisst är det! Äppelkakerecept kan man faktiskt inte få för många av!
Radera