fredag 17 april 2015

Ugnsbakad lax med gräddig, currydoftande rotsakspytt



Jag gillar okomplicerad, "okrusidullig" mat som är enkel att tillaga och som smakar mycket trots att ingredienslistan är ganska blygsam. Det här är ett exempel på sådan mat. Dessutom är det fortfarande säsong för rotsaker, innan vårprimörerna börjar dyka upp på allvar, så receptet är fortfarande "i säsong". Rotsakspytten är precis lika god till en bit ugnsbakad kycklingfilé som till lax.

Det här blev lagom till två ganska hungriga personer - med andra ord maken och mig.

300 - 325 g blandade rotsaker - jag tog hälften morötter och en fjärdedel vardera av kålrot och rotselleri
2 vitlöksklyftor
125 g smetana
1 tsk curry
1 tsk röd currypasta
olja
salt och svartpeppar från kvarn
hackad persilja
eventuellt några matskedar vatten

2 portionsbitar lax à 150 g
lite pressad citron
vitlökssalt och peppar från kvarn

Börja med laxen som tar längst tid.
Lägg den i en ugnssäker form, kvarna över salt och peppar och pressa lite citron över.
Sätt in i ugnen på 110 grader och låt temperaturen gå upp till 52 grader.

När det börjar närma sig att laxen börjar bli färdig sätter du igång med pytten.
Skala och tärna rotsakerna smått, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja och fräs curry och currypasta under omrörning. Tillsätt rotsakerna och vitlöken och fräs runt och rosta lätt under omrörning en kort stund.
Tillsätt smetana och låt rotsakerna koka mjuka under lock. Det tog knappt en kvart för mig. Tillsätt en aning vatten om det verkar för torrt.
Smaka av med salt och peppar och klipp över rikligt med persilja. Klart!

Smaklig spis go´vänner, och ha en fin inledning på helgen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar