lördag 6 december 2014

Räksoppa med ångkokt torskrygg och sparris



Vi äter väldigt mycket fisk här i huset. Jag skulle kunna äta det dagligen, och skulle inte alls ha något emot att få en del av pensionen i  fisk, haha. Arbetarna vid laxodlingarna i Älvkarleby lär förr i tiden haft en passus i sina anställningsvillkor att de inte skulle behöva äta lax alla dagar i veckan. Jag skulle inte alls ha haft något emot det! Jag äter gärna både lax och annan fisk varje dag om det bjuds. Fisk innehåller bland mycket annat massor med bra fettsyror och det mår vi bra av. Blir man sedan - som det i alla fall påstås - lite extra klipsk av att äta fisk så skadar det inte alls!

I just den här rätten har jag ångkokat torskrygg, och serverat den med sparris, räkor och en räksoppa som hälls på i sista stund. Soppan får extra god smak genom att jag kokat av räkskalen med vitt vin.

Det här är en riktig festrätt som förgyller vilken helgdag som helst. Vi festade på den förra lördagen när vi fått upp alla adventsstjärnor och stakar och "ringde in" adventshelgen.

300 g räkor med skal
1 stor vitlöksklyfta
1 msk BBQ citronmix - eller annan valfri kryddmix
2½ dl torrt vitt vin - eller matlagningsvin
olivolja

1 dl smetana
1 dl grädde
½ msk osötad tomatpuré
½ - 1 msk hummerfond eller skaldjursfond
lite färskpressad citron

2 portionsbitar torskrygg eller annan fast vit fisk
flingsalt med ramslök

120 - 140 g sparris - fryst eller färsk
dillvippor

Skala räkorna. Täck över och ställ åt sidan i kyl så länge. Spara skalen.
Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja i en panna/gryta, och lägg i kryddblandningen. Fräs runt helt hastigt, och lägg sedan i vitlök och räkskal. Fräs runt och rosta lätt under omrörning.
Slå på vin, täck med lock och låt småkoka 10 minuter. Det luktar förskräckligt men blir gott, jag lovar. Så bli inte förskräckt.
Sila av räkbuljongen i en tätmaskig sil. Det bör bli ca 2 dl.
Diska ur pannan och häll tillbaka räkbuljongen.
Vispa ned smetana, grädde och tomatpuré och smaka dig fram till hur mycket fond som behövs. Det beror lite på räkornas sälta och vilken kryddblandning du valt..
Så här långt kan förberedas.

Lägg fisken i en ångtillsats och salta lätt, antingen med bara salt eller med något smaksatt flingsalt. Ångkoka till en innertemperatur av ca 52 - 54 grader. Det går också bra att ugnsbaka fisken i låg temperatur, 125 grader, till samma innertemperatur
Jag använde fryst sparris som redan är förvälld, så jag la dem bara i en kastrull, slog på kokande vatten, och tog genast upp dem och lät dem rinna av. Om du använder färsk sparris så bryter du av den nedre grova stjälken och förväller den hastigt några minuter i lättsaltat kokande vatten.

Lägg upp fisk, räkor och sparris i djupa tallrikar. Hetta upp räksoppan och smaka av den med några droppar citron. Häll den runtom fisken. Toppa med dill.
Smaklig spis go´vänner och ha en fin lördag!












2 kommentarer:

  1. Fisk är så gott! Här serveras det i alla fall två dagar i veckan och så någon sushiportion på det ;). I dag blir det dock lamm, om det hunnit tina, annars lax i ugn med ugnsrostade grönsaker. Vi blir nog mätta i dag också, vilket jag är tacksam för!

    En riktigt trevlig helg till er.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för din hälsning Beatrice! Härligt att det finns fler fiskälskare. Och nog är det läge att känna tacksamhet över att både kunna äta sig mätt och att dessutom få äta gott! Det är verkligen inte alla förunnat. Önskar dig och de dina en fin adventshelg också. Snart väntar vi lunchgäster från norr, så jag ska sätta igång och fixa. Men idag blir det inte fisk utan en innehållsrik köttgryta. Kram!

      Radera