Dagens vego får bli en riktigt mustig och värmande vintersoppa med potatis, purjo, vitlök, grönkål och parmesan. Man kan väl säga att det är en vidareutveckling eller förstärkning av den klassiska potatis- och purjosoppan. Osten gör att soppan får en härligt rund och fyllig smak, len, mjuk och smakrik på samma gång.
Soppan är enkel och lättgjord, vilket väl inte är helt fel nu när det ska julstökas och förberedas inför dagen D. Eller det kanske passar bättre att säga dagen J. J som i Julafton! Kära nån, det är ju bara två dagar kvar!
Ha en finfin Köttfri måndag kära ni, och stöka er inte fördärvade!
325 - 350 g skalad, tärnad potatis
200 g purjolök
100 g grönkål
4 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar - Kung Markatta
1 msk lantbuljongpulver - Biofood eller Renée Voltaire
2 tsk timjan
35 g färskriven parmesan
Förbered potatis och grönsaker.
Skala och tärna potatisen, skölj och strimla purjon, skala och grovhacka vitlöken samt skölj grönkålen, klappa den torr och grovstrimla den.
Koka upp vatten, grädde, buljongtärningar, buljongpulver och timjan och lägg ned alla grönsaker. Koka dem så mjuka som du önskar, förslagsvis 10 - 12 minuter. Potatisen bidrar till att reda soppan, så ingen annan redning behövs.
Rör alldeles sist ned osten och låt den smälta ned i soppan.
Servera soppan i djupa skålar/tallrikar, och bjud gärna ett grovt bröd till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar