Pulled pork och annat kött som långbakas i ugnen är ju som bekant på modet. Ett bra mode för övrigt, eftersom kött som får puttra länge blir mer lättsmält för kroppen. Dessutom är det bekvämt. Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet. Jag har bara blandat alltsammans i en rymlig gryta, och sen har det fått stå och "baka" i ugnen 6 - 7 timmar på låg värme. Resultatet blev en supergod gryta som föll alla lunchgäster i smaken.
Om det är någon rotsak eller grönsak som du inte gillar eller tål så byt bara mot något annat. Detsamma gäller kryddblandningen. Den kan du byta mot någon annan god kryddblandning eller göra en egen. Observera att de angivna vikterna avser färdigskalade och ansade grönsaker.
Grytan räcker till minst sex personer, snarare åtta. Är ni inte så många runt bordet så är grytan perfekt att värma på dagen efter eller ha i matlådan.
850 - 900 g nötkött eller älg - högrev förslagsvis
3 msk rårismjöl eller vanligt rismjöl
3 msk Grillkrydda Provencale från Krusmyntagården
375 - 400 g morötter
200 g palsternackor
125 g rotselleri
250 g brysselkål
175 - 200 g små fina champinjoner - ev hela från burk
4 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
2 dl rött vin eller matlagningsvin
2 msk osötad tomatpuré
2 msk oxfond
hackad persilja
Putsa köttet och skär det i lagom stora "munsbitar".
Blanda rårismjöl och kryddblandning och lägg i en stor plastpåse. Lägg i köttet och skaka runt så att alla köttbitar täcks av mjöl/kryddblandningen.
Lägg det i en rymlig gryta med lock som tål ugnsvärme. Jag har en stor glasgryta med tillhörande lock.
Skala och ansa rotsakerna och skär i kuber/bitar. Skala och flisa vitlöken. Ta bort eventuellt fula blad på brysselkålen, skär bort det nedersta på rotstocken, och klyv dem på mitten. Putsa champinjonerna.
Blanda alla grönsaker utom brysselkålen med köttet i grytan.
Rör ihop tomatburkens innehåll med tomatpuré, vin och fond och häll över i grytan.
Täck med lock och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme. Låt stå och gosa till sig i 6 timmar. Minst. Lägg i brysselkålen efter halva tiden. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fond, salt eller krydda.
Strö över hackad persilja.
Eftersom jag serverade grytan till lunch och inte hade lust att kliva upp i ottan för att laga den, förberedde jag den dagen innan. Dagen D satte jag in grytan i kall ugn, satte värmen på 175, och så fick den stå tills den blev genomvarm.
Kokt potatis till, eller varför inte pressad. Dressad sallad och en smakrik chutney fick det också bli.
Smaklig måltid go´vänner och ha en fin tredje advent!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar