tisdag 23 december 2014

Lättgjord sistaminutenfudge med kondenserad mjölk, mandelflis och frystorkade röda vinbär



Dan före dan hörrni! Tänk att vi hunnit ända dit. Idag ska skinkan ugnsbakas, granen tas in, julpyntet fram och det allra sista fixas. Hoppas ni inte stressat ihjäl er utan kan ta det lite lugnt nu. För den händelse ni inte gjort något julgodis tänkte jag så här i sista stund dela med mig av ett busenkelt och lättfixat recept på fudge. Ingen kokning, bara att röra ihop.

Jag tycker hela hösten kändes som en enda lång startsträcka fram till advent, när man dels kunde börja räkna dagarna tills det vänder och ljuset börjar återvända, dels verkligen kan gå all in med ljus och juliga kryddor. Livet blir genast mycket trevligare när huset fylls av varma dofter av saffran, vanilj, kanel, pomerans och kryddnejlikor. Så nu börjar det arta sig riktigt bra! I söndags vände det dessutom på riktigt, för då inföll Vintersolståndet. Hurra! Nu blir det inte mörkare och dystrare, bara ljusare och ljusare, bättre och bättre.

En annan trevlig sak så här års är ju att man får smutta på glöggen, inte att förglömma! Här hittar du en riktigt god alkoholfri variant baserad på tranbärsjuice och druvmust. I morgon har jag också för avsikt att hotta upp min rönnbärsäppeldricka och plussa på med lite extra kryddor och socker. Det känner jag på mig kommer att bli en alldeles förträfflig glögg att inleda julfirandet med..

Den här fudgen är ingenting för laktoskänsliga dessvärre. Den är rena rama laktoschocken. Men för dem som tål det är fudgen en riktig godbit. Jag tänker inte låtsas att den är nyttig. Mitt enda bidrag för att göra fudgen lite nyttigare är att pytsa i lite flisad mandel och frystorkade röda vinbär, som ger lite friskhet mitt i det söta. Lite nyttigare varianter - även mjölkfria -  hittar du under fliken Godis på bloggen.

400 g mörk choklad - 64 - 70%
1 burk kondenserad sötad mjölk - 397 g
25 g flisad mandel - lite drygt ½ dl
10 g frystorkade röda vinbär eller blåbär - ca 1 dl

Smält chokladen i vattenbad. Rör ned kondenserad mjölk, mandel och bär. Häll upp i en bakpappersklädd form. Låt svalna och skär i bitar av önskad storlek. Klart! Svårare än så var det inte. Fudgen stelnar dessutom snabbt, så du kan börja tjuvsmaka den ganska snart.

Häromdagen tog jag mig för att pröva en ny sorts fudge med råchoklad, men lyckades bränna både fudgen och mig själv, så det receptet ska jag skona er från. Det som kunde räddas blev ätbart men inte så mycket mer. En mycket intressant bränd ton och väldigt segt, haha! Tur att jag har en dotter som är tandläkare och som kan rycka in (och kanske ut ) i nödsituationer.

Ha nu en finfin "dan före dan", andas lugnt och kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt här i livet!

6 kommentarer:

  1. En RIKTIGT GOD JUL Kjersti! Hoppas den innehåller allt det ditt hjärta är fullt av :).

    Idag blir det lite plock här. Det sista julgodiset görs klart. Jag testar några nya varianter av mina dadelchokladbollar som verkar lyckade. Tänkte bl.a doppa dem i mörk choklad och strössla med lite flingsalt. Lite extra godis skall man ju ha på julen ;).

    Nu njuter vi av julledigheten fullt ut tycker jag :)

    Julkramar från Västkusten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din hälsning Beatrice! Jag tar det också ganska lugnt idag. Julen ska ju vara en tid av trivsel eller hur? Dadelchokladbollar låter gott. Klart man måste unna sig lite extra till jul. "Det är inte vad man äter mellan jul och nyår som är viktigt, utan vad man äter mellan nyår och jul" - som TV-doktorn så klokt sa i morse. En riktigt god jul önskar jag dig också, och en stor julkram kommer farande genom luften!

      Radera
  2. Låter lagom enkelt och snabbt så här i sista minuten. Och gott! Önskar dej en fin jul och ett gott nytt och ser fram emot fler goda recept från dej nästa år. Må gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Detsamma till dig och din familj!

      Radera
  3. Ja här hemma har det varit lugna gatan, vi har inte så svårt för att ta det lugnt:) Men på H.s jobb har det varit stressigt värre, alla som ska köpa skinkor, korvar och pastejer mm. Men nu är vi lediga båda två och det ska bli så skönt med två veckors fritt.
    Vi hoppas du får en skön jul Kjersti, tack för all inspiration vi hittar hos dej!
    Kramar till dej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att det varit körigt. Skönt att ni nu får ta det lite lugnare. Ha en riktigt fin ledighet, och tack ni också för allt gott ni delar med er av! Julkramar!

      Radera