fredag 2 maj 2014

Glutenfri italiensk paj med salsiccia, spetskål och spenat



Hoppas att alla har haft en fin Valborgshelg. Jag trodde ju det var vår och bjöd på en vårlig nässelsoppa, men som genom ett trollslag förbyttes den härliga vårvärmen mot isiga vindar och snöglopp, och igår täcktes de utkånkade trädgårdsmöblerna av ett tjockt lager snö. Men nu skiner solen igen, så jag hoppas att snön snabbt smälter bort.

Det kan inte hjälpas, nu blir det paj igen. Men, men, suprise, surprise! Inget pajskal med bönor eller kikärtor den här gången, utan med sesammjöl och mandelmjöl. Dessutom smulade jag ned lite av min favoritkryddblandning i pajskalet så att det skulle få lite extra smak. Fyllningen blev italieninspirerad med salsiccia, spetskål och spenat. Jättegott!

Den här pajen tror jag faktiskt att även hängivna LCHF-are kan hugga in på, för den innehåller minimalt med kolhydrater. Pajen kan också enkelt anpassas till att bli mer FODMAP-vänlig genom att använda laktosfria produkter och byta ut spetskålen mot savoykål. Den hör nämligen till de livsmedel som man kan äta begränsad mängd av - 40 g per tillfälle - och inte helt behöver utesluta. Eftersom pajen räcker till minst 5 personer, snarare 6, så klarar den gränsen med glans. Eftersom det nog är ganska omöjligt att hitta en salsiccia som inte innehåller vitlök eller lök skulle jag också rekommendera att byta korven mot skinka. Smaksätt pajdegen med någon ren örtkrydda i stället för kryddblandning som innehåller lök.

Buon appetito allihop!

1½ dl sesammjöl
1 dl mandelmjöl
2 msk PO-fiber
2 tsk husk
2 tsk smulad/mortlad Kunglig Salladskrydda
90 g smör - vanligt eller laktosfritt
1 stort ekologiskt ägg

65 g lagrad Prästost i skivor

200 g ansad, strimlad och sköljd spetskål
1 påse babyspenat, 65 g - sköljd och torrslungad
300 g rå salsiccia
vitlökssalt
oregano
olivolja

4 stora ekologiska ägg
1 dl grädde - vanlig eller laktosfri
1 dl mjölk - vanlig eller laktosfri
40 g färskriven långlagrad parmesan - alternativt pecorino
lite vitlökssalt från kvarn

Kör ihop pajdegen på vanligt sätt.
Tryck ut den i en smord pajform, nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme, gärna längre.
Förgrädda pajskalet i ca 210 graders ugnsvärme, 10 - 12 minuter.
Fodra det genast när det kommer ut ur ugnen med ostskivorna.

Låt kålen mjukna under lock i lite olivolja och sin egen vätska - utan att ta färg - ungefär 10 minuter.
Tillsätt spenaten och låt den säcka ihop, ett par minuter. Krydda med vitlökssalt från kvarn.
Fördela i pajskalet.
Flå skinnet av korven och fräs inkråmet i en aning olivolja så det blir lätt brynt. Låt väskan som bildas rinna av, och fördela även den i pajformen.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och parmesan, kvarna över salt och häll på.
Grädda pajen i knappt 200 grader, kanske 190, ca 35 - 40 minuter. Låt den sätta sig några minuter innan du serverar med tomater och marinerade oliver.












2 kommentarer:

  1. Vi har just planerat in din köttfärspizza på veckans matsedel och det ska bli väldigt spännande att testa den. Men nu måste vi nog bokmärka även detta receptet för pajskalet passar oss perfekt. En liten undran bara, vi har läst någonstans att man kan köra sesamfrön i mixern och använda det som sesammjöl, vet du om det funkar?

    Såg att det hade snöat i helgen på en del håll i landet, här nere har vi dock varit förskonade även om det blev lite kyligare igår och idag.
    Ha en fortsatt fin helg,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ni vill testa mina recept! Det blir jag förstås glad över. Huruvida man kan göra eget sesammjöl törs jag inte svara på, men varför inte? Jag har bara mixat sesamfrön tillsammans med vätska till sesammjölk. Tänker mig att det kan vara svårt att få det lika finmalet som det färdigköpta sesammjölet, men med en riktigt bra mixer och om man håller på en stund kanske det fungerar. Testa vetja! Alltid kan ni använda det till något.
      Nog fick vi vinter plötsligt här hos oss! På Valborgsmässokvällen började det snöblaska medan vi stod vid brasan, och på morgonen dagen därpå låg det ett rejält täcke med snö på både blommor och trädgårdsmöbler. Men nu har det mesta smält bort i solen tackochlov. Jag vill inte ha nån mer vinter! Kram på er och ha en fortsatt härlig söndag!

      Radera