måndag 26 maj 2014

Glutenfri vegetarisk paj med kronärtskockor, tomat och mozarellaIdag blir det paj igen, det har blivit några stycken den senaste tiden med lite olika fyllningar. Och jag har helt snöat in på pajskal av kikärtor eller bönor, för de är helt suveräna. Förutom att de är glutenfria så är de proteinrika, lätta att ha att göra med, och lossnar lätt. Kan knappast bli bättre. Sen är det bara att fylla med det man har lust med. Den här gången fick det bli en vegetarisk paj med inspiration från Italien. Jag använde mina egengjorda ugnsbakade tomater i fyllningen, men du kan också använda färska, halverade och lätt urkramade körsbärstomater om du hellre önskar det.

Ett pajskal enligt det här receptet. Tillaga pajskalet helt enligt de tidigare anvisningarna.

2 burkar örtmarinerade kronärtskockor
2 bollar mozarella à 125 g - laktosfria vid behov
ca 20 ugnsbakade körsbärstomater
tunna skivor vällagrad ost att fodra pajskalet med, ca 60 - 70 g
någon örtkrydda
(salt och peppar)

3 ägg
1 burk smetana
örtsalt

Tillaga pajskalet enligt anvisningarna  i en ganska låg och vid pajform. Fodra genast med ostskivor när du tar ut pajskalet ur ugnen. Se bild på den förra pajen jag gjorde.
Fördela avrunna kronärtskockor, ugnsbakade körsbärstomater och bitar av mozarella i pajskalet. Strö gärna någon örtkrydda över. Om du använder ugnsbakade tomater behöver du kanske inte så mycket för de är ganska smakrika i sig, men om du använder färska behövs lite krydda och kanske lite salt.
Mixa ihop ägg, smetana och örtsalt och slå över pajen. Fortsätt grädda i ca 180 - 190 grader ca 40 - 45 minuter. Låt pajen "sätta sig" några minuter och servera den sedan med en fräsch sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar