lördag 24 maj 2014

Ugnsbakade hela körsbärstomater med citronolivolja, mozarella och timjan - gott till allt på grillen



Vilket helt fantastiskt väder vi har haft några dagar. Rena högsommarvärmen! Jag antar att grillarna gått varma och att det nästan är svårt att urskilja varandra för allt grillos som lägrar sig överallt. Får jag då bara tipsa om ett supergott och superenkelt tillbehör till det grillade köttet eller den grillade fisken. Det är förresten gott till det mesta och otroligt enkelt att göra. Mozarellan kan bytas till getost eller någon fetaost, det blir också gott. Jag har också gjort rätten med scamorza, som ju är lite fastare i konsistensen, men då lät jag även den få någon minut i ugnen.

Jag har inte själv testat, men jag är ganska säker på att du även kan fixa det här på grillen.

ca 400 g körsbärstomater eller inte alltför stora "vanliga" tomater - helst eko förstås
1 - 2 förpackningar mozarella
olivolja smaksatt med citron eller bergamott
färsk timjan
flingsalt

Sköljs tomaterna och snoppa dem - om du vill.
Lägg i en olivoljesmord ugnsfast form och sätt in i ugnen på högsta värmen tills tomaterna börjar skrynkla ihop sig, skalet börjar spricka och det blir lite brunt, ca 10 minuter.
Ta ut ur ugnen, smula genast över mozarella, strö över flingsalt och ringla olja över.
Klipp över färsk timjan. Mums, mums, mums!

Var nu försiktiga när ni börjar elda, så ni inte snavar och sätter er på grillen! Rumpstek är inte att rekommendera!







4 kommentarer:

  1. Åh håhå, dom där ugnsbakade tomaterna är ju vansinnigt goda, men alltså det där med mozzarella över... skojar du?! Det måste ju bli galet gott!
    Vädret är helt fantastiskt, men allt går ju alldeles för snabbt just nu. Syrenerna är redan överblommade precis som liljekonvaljerna. Flädern har börjat slå ut också såg vi, på tok för tidigt... man kan ju undra vad det är som gör denna obalans?
    Men värmen och solen gör oss ändå glada, vi har kunnat äta middag på balkongen flera gånger redan och det hör inte till vanligheterna!

    Ha en riktigt fin vecka Kjersti,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte kan man skoja om så allvarliga saker inte, haha!! Tomaterna ÄR vansinnigt goda så ni bara måste pröva! Ha en underbar sommar, Anki och Håkan! Kram!

      Radera
  2. Vädret var jättefint, men jag är faktiskt glad att det blir svalare...har numera svårt för sol och värme...
    Tomaterna ser otroligt smaskiga ut! Mums!
    Ha en toppen vecka!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag i min tur kan inte få nog av värme. Men vi kan ju hoppas att det blir lite varierat så att alla kan trivas. Må så gott och ha en fin sommar, Lana! Kram!

      Radera