lördag 10 maj 2014

Glutenfri björnbärssmulpaj med havre, kokos och mandel



För nån vecka sedan skulle vi få en av döttrarnas svärföräldrar på middag, och då passade jag på att dyka på huvudet ned i frysen för att hitta något lämpligt att laga efterrätt av. Bra med lite frysrensning på samma gång, innan man börjar samla på sig igen! Jag hittade en påse björnbär, som jag fått av min svåger och svägerska. Under några år nu har vi haft förmånen att få hälsa på dem i Torekov i augusti, precis när björnbären börjat mogna, och då ger min snälle svåger sig hjälpsamt och oförväget in bland de stickiga snåren så att jag ska få med mig några burkar mörkröda aromrika bär hem. Jag älskar björnbär, som är fantastiska både att koka sylt av och att göra bakverk och efterrätter av.

Den här gången blev det en smulpaj med ett täcke av havregryn, kokos och mandelspån. Jättegod lite ljummen med iskall vispad grädde till. Om du inte tål havregryn - inte ens de glutenfria - kan du byta mot hirsflingor eller rårisflingor. Björnbären kan bytas mot andra bär om du föredrar det. Hallon och blåbär, krusbär - eller kanske vinbär - går också bra.

ca 600 - 650 g frysta björnbär
½ dl ljust rårörssocker
1 - 2 msk potatismjöl (den större mängden om bären är frysta)

1 dl glutenfria havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl mandelspån
½ dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör - LF, vanligt eller mjölkfritt margarin

Lägg bären i en smord ugnsform.
Blanda socker och potatismjöl och strö över bären.
Blanda ihop havregryn, kokos, mandelspån, socker och vaniljsocker i en skål, och smula ihop med det kylskåpskalla smöret. Bred över bären.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 25 minuter tills täcker är ljusbrunt och frasigt.
Servera smulpajen lite ljummen.

En annan god kaka där mina läckra björnbär kommit till användning hittar du här. Den glutenfria dessertpajen med nektariner och björnbär slinker också ned utan större problem.
Ha nu en härlig lördag och en fin helg allihop!











4 kommentarer:

  1. Mums! Det kan ju inte bli fel. :)
    Jag tänkte bara tipsa om smöralternativ om man är överkänslig mot mjölk. Jag brukar klarna smör och använda det i bakning. Då brukar det funka att ta drygt 1 dl smält klarnat smör i stället för 100g fast smör. Fast man kanske måste kyla det innan man gör det här receptet då? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Annika, det borde gå med klarat smör - eller ghi, det är ju samma sak - även i smulpaj. Har man det i kylskåp blir det ju stelt. Ett annat alternativ är kokosolja som fått stå och stelna i kylskåpet. Jag använder inte så ofta ghi just i bakning utan mer att steka i, eller som smörgåsfett utblandat med mandelolja eller rapsolja, men det är klart att det går jättebra även i bakverk. Tack för din kommentar och ditt påpekande Annika! Må så gott!

      Radera
  2. Björnbär är nog det godaste bäret av dem alla. Vilken lyx att få hem en burk eller två med björnbär. Pajen ser kalasfin ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Björnbär är supergott! Och vet du vad, jag har flera burkar kvar i frysen, så det blir nog björnbärspaj flera gånger. Verkligen lyxigt!

      Radera