fredag 29 november 2013

Italiensk kål- och zucchinipudding på LCHF-vis - med mozarella och parmesan



Nej, hörrni, nu måste det bli riktig mat här på bloggen. Jag har ju bjudit på "smask" två dagar i rad, men så här i stundande adventstider måste det väl vara förlåtet. Nu blir det i alla fall rejäl husmanskost med lite italiensk twist.

Det här receptet är jag riktigt nöjd med! Supergott! Jag är inte lika nöjd med bilden, som dessvärre kanske till och med kan avskräcka någon! Det handlar om en kålpudding med italienska smaker, och med förstärkning av zucchini. Att det blev så var mest en slump eftersom jag hade en zucchini i gömmorna som jag behövde ta hand om, men det visade sig fungera utmärkt. Vill du bara ha kål går det också bra, och vill du bara ha zucchini går det säkert också utmärkt.

Det här receptet passar inte för dem som är fettskrämda, men det passar utmärkt för dem som äter enligt LCHF. Då räcker puddingen till minst 5 personer. Och om du inte är potatisskrämd så passar även kokt potatis till puddingen. Då räcker den förstås till flera.

600 g färsk vitkål
400 g zucchini
en rejäl skvätt olivolja

600 g nötfärs, ca 12%
1 stort ekologiskt ägg
3 stora vitlöksklyftor
2 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning (här ser du bild på innehåll)
2 tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 boll mozarella - ev laktosfri
45 g nyriven långlagrad parmesan
4 dl grädde - ev laktosfri

3/4 dl mandelmjöl
ca 25 g kallt smör

Strimla vitkålen fint och grovriv zucchinin.
Fräs mjukt i en rejäl skvätt olivolja under omrörning. Ska inte bli brynt, utan bara mjukna. Häll bort överflödig vätska som bildas, krama ur och låt det rinna av ordentligt, annars kan puddingen bli för blaskig.
Rör färsen smidig med ägg, pressad vitlök, krydda, salt och peppar. Tillsätt grovriven mozarella och riven parmesan, och därefter grädden en deciliter i taget. Rör om så allt blandas väl till en smidig och ganska lös färs.
Lägg hälften av vitkålsblandingen i en oljad ugnsform. Bred över köttfärssmeten och därefter resterande vitkålsblandning. Strö över mandelmjöl och hyvla över kallt smör - om du vill.
Grädda kålpuddingen i 175 graders ugnsvärme ca 45 - 50 minuter. Höj gärna värmen på slutet så puddingen får fin färg. Låt den stadga sig några minuter innan du äter den. Det kan bildas en del vätska ruintomkring puddingen. Om du vill kan du hälla av den, sila och göra en sås till på grädde och lite fond.
Servera gärna syrliga lingon eller tranbärssylt till kålpuddingen. Vanlig lingonsylt går förstås också bra.

2 kommentarer:

  1. Mums! Känner mej inte alls avskrämd, ser jättegott ut. Men du har rätt i att det svårt att ta kort på mat. Särskilt nu vintertid ser i alla fall min mat en aning skum ut. Önskar dej en härlig fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Ja, det är verkligen inte lätt att ta kort, i alla fall när man är amatör och inte har så bra utrustning. Man får göra så gott man kan! Ha en skön adventshelg du också!

      Radera