torsdag 28 november 2013

Glutenfri citronmandelkaka



Den här kakan är faktiskt ett resultat av lite olika kylskåpsrester. Tänk vad mycket gott man kan göra av rester! I förrgår bjöd jag ju på en julig gröt med mandelmjölk, och då fick jag mandelrester kvar. Igår bjöds det saffransbutterkaka, och då blev det vaniljkräm över. Häromdagen blev det en pudding med extra äggulor (inte på bloggen än) och då fick jag några äggvitor över.

Jag kavlade alltså upp ärmarna och skred till verket för att göra något med resterna, och resultatet blev över förväntan. En fluffig, mjuk och lätt citronmandelkaka som smakar mums med grädde och bär eller sylt. Vi åt den med mjukrörd smetana och nyköpt hjortronsylt från Syltkrukan.

Konsistensen på kakan är nästan lite svår att beskriva, men det drar åt ostkakehållet. Jag gjorde kakan i en vanlig rund form med löstagbar kant, men man kan också göra den i en ugnsform. Om du vill kan du i stället för bär och grädde göra en citronglasyr för att förstärka citronsmaken, eller varför inte en saffransglasyr nu i adventstider.

Observera att det varken är mjöl, något fett eller bakpulver i kakan.

ca 4 dl avrunna mandelrester efter att ha gjort egen mandelmjölk
knappt 1 dl fast vaniljkräm efter att ha gjort saffransbutterkaka
2 stora ägg + 2 äggvitor
1 dl ljust rårörsocker
1 ekologisk citron

Vispa först äggvitorna ganska fast. Behöver dock inte vara så hårda som till maräng.
Vispa sedan de hela äggen med socker till en ljus och fluffig smet.
Rör ned mandelresterna och blanda om väl.
Riv ned citronskalet (tvätta och torka citronen noga även om den är ekologisk), och skala sedan citronen. Se till att få bort det vita. Pilla bort eventuella kärnor och mixa hela citronen.
Rör ned i smeten.
Vänd slutligen ned de vispade vitorna och blanda om till en jämn smet.
Häll i en smord form med löstagbar kant, gärna också fodrad med bakpapper.
Grädda i 170 graders ugnsvärme ca 23 - 25 minuter. Prova med sticka att kakan inte är kladdig i mitten.
Lossa försiktigt formens kant, och låt papperet med kakan på glida över till ett galler för att svalna.
Servera med valfria tillbehör.

2 kommentarer:

  1. Vad kreativ du är. Ser mycket gott ut. Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Det var väldigt snällt sagt: Här har det blåst förskräckligt idag, och vi har haft strömlöst stup i ett. Inte alls kul när man håller på att baka! Tror jag har kunnat rädda det mesta.

      Radera