onsdag 20 november 2013

Glutenfria morotskolasnitt med touch av ingefära - favorit på julens fikabord


 
Kära nån hörrni! Jag inser att det börjar dra ihop sig till första advent och att sökorden på bloggen börjar ändra karaktär. Folk har definitivt börjat med julförberedelser, och olika julbloggar poppar upp som bångstyriga popcorn här och där. I affärerna har det ju varit jul länge, med julmusik, glitter och julprydnader. Jag brukar streta emot i det längsta, men okej, jag får väl också dra mitt strå till stacken! Här kommer ett recept som kan passa till adventsfikat eller på julens gottebord.

Lite nyttigare. Precis lika goda. Om inte godare. De här morotskolakakorna kommer att ha strykande åtgång, jag lovar. Och vet ni vad, det gör inte så mycket. De är baserade på nyttigt hirsmjöl och rårismjöl, och är sötade med kokosblomssocker och yaconsirap, som inte alls är lika inflammationshöjande som vanligt vitt socker, och inte heller höjer blodsockret på samma sätt. Dessutom har kakorna blivit förstärkta med nyttigt morotspulver, som är bland det mest nyttiga man kan stoppa i sig just när det gäller inflammationsdämpande kost. Om du vill kan du också tillsätta mald ingefära, som också är inflammationsdämpande. Det ville jag. Jag strösslade även kakorna med lite melonkärnor som innehåller finfina fettsyror.

Jag har gjort kakorna två gånger, en gång med ljust bovetemjöl i stället för hirsmjöl och med ljus agavesirap i stället för yaconsirap. Jag ville testa lite olika varianter för er som kanske inte har hirsmjöl och yaconsirap hemma. Det gick precis lika bra. Med yaconsirap blev kakorna lite mörkare i färgen bara. En av gångerna uteslöt jag ingefäran, men personligen tyckte jag bäst om dem med ingefärssmak, även om de andra också var supergoda.

Kokosblomssocker hittar du nuförtiden i vilken affär som helst, och yaconsirapen hittar du i mycket välsorterade hälsokostaffärer eller i webbutiken på Råvarubutiken. Morotspulvret köpte jag själv i hälsokostaffären längst ned i PUB-huset i Stockholm, men det finns också att köpa på nätet. Märket är Crearome som också har flera andra grönsakspulver.

Här hittar du exempelvis chokladsnitt med tillsats av rödbetspulver. Och här hittar du en supergod mjuk kaka med melonkärnor i smeten. Visst kan julfikat bli både gott och lite nyttigare än det vanligtvis brukar vara! Lycka till!

1 dl rårismjöl
1 dl brunt hirsmjöl eller ljust bovetemjöl
1 dl kokosblomssocker
1 msk fiberhusk
1 msk morotspulver
3 krm äkta vaniljpulver
2 krm bakpulver
½ - 1 tsk mald ingefära
120 g smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin
½ dl yaconsirap - kan ersättas med ljus agavesirap

Pensling: en äggula + några droppar vatten
Strössel: ca 2 - 3 msk hackade melonkärnor eller hackad mandel

Blanda alla torra ingredienser i matberedaren, och kör runt någon sekund så allt blandas.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, och kör runt några sekunder till.
Tillsätt sirap medan maskinen är igång på lågt varvtal, och öka sedan hastigheten och kör tills det bildas en boll. Brukar gå snabbt.
Degklumpen blir lite kladdig, men stabiliserar sig. Lägg den på ett fat, täck över, och ställ in i kylskåpet minst en timme.
Dela degen i tre delar, rulla dem drygt fingertjockt ( i alla fall lite tjockare än mina fingrar), och platta ut till längder på bakpapprad plåt.
Pensla med äggula, uppvispad med några droppar vatten, och strössla över melonkärnor eller hackad mandel
Grädda i 175 grader 10 - 12 minuter.
Skär i sneda rutor medan kakorna fortfarande är varma. Låt svalna på plåten.















 

4 kommentarer:

  1. Kakorna ser mycket goda ut och jag hade gärna smakat på några. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen Katarina! Det finns några kvar. Kram!

      Radera
  2. Vad spännande detta verkar:) Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är faktiskt jättegoda Milla, lite knapriga och sega på samma gång. De funkar även utan morotspulvret, men det gör det lilla extra. Ha det gott du också!

      Radera