tisdag 4 december 2012

Gluten- och laktosfria lussekatter





Ja ni, det är inte alldeles lätt att få till riktigt fina, glutenfria lussekatter. Förra årets försök slutade i något som mest kunde rekommenderas till självförsvar! I år gick det väl lite bättre. Jag påstår inte att de till konsistensen liknar vanliga lussekatter som är bakade på vetemjöl, men jag påstår att de är riktigt goda i smaken, och även lätta och luftiga. Det är lättare att efterlikna de gamla, vanliga lussebullarna om man använder färdiga mjölmixer, och i synnerhet dem som är baserade på vetestärkelse (du hittar flera recept på nätet) men jag försöker ju undvika det, och baka på så rena ingredienser som möjligt. Välj det du känner dig mest bekväm med. Och som alltid med glutenfritt gäller att färskt är allra godast, så frys genast in det som inte går åt på en gång, och ta fram vartefter.

Hälften av degen bakade jag ut till 20 lussekatter, och den andra hälften gjorde jag en "riktig" katt av. En lussekatt måste ju göra skäl för sitt namn! Hm, undrar just om vår Murre känner igen sig? Han ska hursomhelst få vila i frysen till julafton, när han ska piffas upp med lite extra florsockerglasyr (gjord på kokosblomsflorsocker) innan vi sätter tänderna i honom. Nja, inte den riktiga Murre förstås! Honom vill vi nog ha kvar! Utan florsockerglasyr! Men han kanske får smaka på sin namne!

50 g röd jäst
100 g LF smör
3 dl LF yoghurt eller fil
125 g LF Keso, ½ paket
1 dl ljust rårörsocker
1 stort ägg
1 påse saffran
8 dl rårismjöl + till utbakning
2 dl durramjöl
1 msk PO-fiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 krm salt

Pensling: ett uppvispat ägg
Garnering: russin eller tranbär

Smula jästen i degbunken.
Smält smöret och tillsätt yoghurt och saffran. Ljumma till ca 35 grader.
Lös jästen i lite av degspadet, och tillsätt sedan resten av degspadet, keso, socker och ägg.
Blanda mjölsorterna med PO-fiber, husk, salt och bikarbonat, och arbeta degen mycket väl, minst 10 minuter, på lågt varvtal.
Täck över och låt jäsa en halvtimme.
Ta upp degen på rårismjölat bakbord, och arbeta igenom den. Degen blir ganska kladdig, så försök vara lätt på handen.
När jag hade fått en deg som höll ihop bra, oljade jag in händerna med kokosolja, så gick det lätt att forma figurerna. Tar man för mycket mjöl när man ska rulla figurerna är det lätt hänt att det blir stabbigt.
Forma figurer som du vill, och lägg på papprad plåt. Låt jäsa ytterligare 20 - 30 minuter. pensla med ägg och garnera med russin eller tranbär. Jag tog både och.
Jag gräddade de små lussekatterna i 225 grader drygt 8 minuter, och stora Murre drygt 10 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.






 

12 kommentarer:

  1. Vad spännande! Kanske ska också försöka baka sådana glutenfria... :)
    ha en underbar tisdag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tycker jag du ska göra, Lana! Samma, samma till dig!

      Radera
  2. Åååå så fin Murre blev :-) Har laddat kylen och skafferiet för lussebak, får se om jag får baka lite i helgen kanske. Ha en fortsatt skön snöjulig vecka. //Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Fast jag tycker mest han liknar en björn, haha! Tur att jag inte slog mig på konstnärsbanan! Själv har jag bakat pepparkakor som blev supersupergoda, men tappade formen totalt. Blir nytt försök i morgon. Ha en fin vecka du också! Här nästan drunknar vi i snö!

      Radera
  3. Gulle-Murre! Honom vill man ju inte äta upp! Kul att årets försök blev lyckat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, honom sparar vi! Just nu ser man knappt örona på honom, där han pulsar fram i snön!

      Radera
  4. Ska prova att baka dessa katter till min dotter som inte tål gluten. De ser så goda och fina ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill pröva, Anneli! Då håller jag tummarna för att de ska bli riktigt goda och lyckade! Jag mumsade i mig en igår när jag bakat, och tyckte faktiskt den var riktigt bra. Resten + Murre har jag stoppat i frysen. Ha en fortsatt fin advent!

      Radera
  5. Vilken gullig Lusse-Murre! Anders dröm kommer gå i uppfyllelse på julafton, att få sätta tänderna i en katt :)

    SvaraRadera
  6. Så mycket gott du bakat, gillar Lusse-Murre starkt!
    Spännande med glutenfria katter, har jag aldrig varken bakat eller smakat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Du får ta och göra en "vanlig" lussekatt. Glutenfri är den av förklarliga skäl hos mig, och i år får alla hålla till godo med den. Förr har jag bakat både och. Ha det bra!

      Radera