torsdag 13 december 2012

Lyxig Luciafrukost med saffransdoftande, glutenfri hirsmannagrynsgröt och blåbär




Saffran är världens dyraste krydda, med ett kilopris som är smått astronomiskt. Iran är den största saffransproducenten, men saffran odlas också i Turkiet, Indien och en del medelhavsländer. Priset brukar ligga på ca 30.000 kronor, men för några år sedan när skörden i Iran slog fel var priset uppe i 70.000 kronor per kilo! Verkligen sorgligt eftersom jag äääälskar saffran, och skulle kunna äta det varje dag! Den passar verkligen inte bara i lussebullar och andra bakverk utan i allt möjligt, i honung, senap, dryck, puddingar och olika maträtter. Det kanske inte är så vanligt med saffran i gröt, men är det Lucia så är det!! Gröten är len, solgul och alldeles väldigt god, och eftersom jag använder hirsmannagryn så blir den också glutenfri.

Saffran är inte bara gott, det är faktiskt nyttigt också. Både saffran och gurkmeja - som jag också pytsade i gröten - är starkt inflammationsdämpande, med höga s k IFD-värden, så unna dig lite saffran emellanåt.

Ha nu en underbar Luciadag, njut av all vacker sång, de tända ljusen, och att det bara är en vecka kvar till Vintersolståndet när ljuset så sakteliga börjar återvända!

Till en grötportion:

2 dl valfri mjölk - jag använde färsk sojamjölk
1 mk kallpressad kokosolja
1 krm finmald saffran
½ tsk gurkmeja
1½ msk hirsmannagryn
½ msk chiafrön

Till servering: blåbär och färsk sojamjölk

Koka upp mjölk, kokosolja, saffran och gurkmeja, och vispa ned hirsmannagryn och chiafrön.
Låt koka på svag värme under lock 10 minuter. Rör/vispa några gånger under tiden så gröten inte fastnar.
Njut gröten med blåbär eller andra bär, och mjölk.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar