måndag 3 december 2012

Vegetarisk rotsaksgratäng med kantareller



Den här jättegodagoda, rotsaksgratängen kan ätas som ensam vegetarisk rätt tillsammans med någon sallad, men den kan också ätas som tillbehör till något annat. Den passar även på julbordet, som ett vegetariskt alternativ till den klassiska Jansson. Vill du göra rätten helt vegan använder du någon alternativ mjölk/grädde. Det här får bli veckans vegobidrag, och så här gör du:

1 stor rödlök
3 vitlöksklyftor
1 burk kantareller
vitlökssalt
rapsolja/smör till stekning

ca 500 g skalad potatis
ca 250 g skalad kålrot
ca 250 g skalad palsternacka
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 tsk salt
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad persilja - går bra med färsk, men jag hade ingen hemma, så jag tog torkad

Skala och hacka rödlök och vitlök. Skölj kantarellerna och grovhacka dem.
Fräs alltsammans i olja/smör, några minuter under omrörning. Krydda med vitlökssalt och ställ åt sidan så länge.
Skala rotsakerna och grovstrimla dem. Jag använde min matberedare. Blanda om.
Smörj en ugnsform, och bred ut hälften av rotsakerna, därefter lök/kantarellröran, och sist resten av rotsakerna.
Koka upp gräddmjölken med salt och kryddor, och häll över gratängen.
Grädda i 225 graders ugnsvärme ca 35 minuter, tills ytan är gyllenbrun och rotsakerna känns mjuka.







 

6 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Bra som matlåda också kan jag tänka mig, det här ska jag göra i veckan :) PUSS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en bra idé tycker jag. Det blev otroligt gott i all sin enkelhet! Vi har ätit av den i kväll också. Jag kommer definitivt göra om den. Kram!

      Radera
  2. Alltså det finns verkligen hur mycket gott som helst man kan göra i vegetarisk väg, så mycket annat än bara köra med sojakorvar och quorn. Så inspirerande, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva, för all inspiration! Ja, nog finns det jättemycket goda, vegetariska rätter att upptäcka och botanisera bland. Synd att så många inte upptäckt det. Jag försöker i alla fall dra mitt lilla strå till stacken med mina vegetariska måndagar. Alltid bidrar det väl något. Ha det bra därnere i Skåneland!

      Radera
  3. Mums mums så gott det låter! Håller med ovanstående!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Lana, och detsamma till dig!

      Radera