fredag 28 december 2012

God fortsättning allihop - hoppas ni haft en bra jul!Idag är det en alldeles vanlig vardagsfredag igen, och vi firar "Värnlösa barns dag". För inte alltför länge sedan hette dagen "Menlösa barns dag", och det var väl tur att man bytte namn. Menlös kunde ju ge intryck av att det handlade om mesighet och oviktighet, och så är det ju inte alls! Det handlar om oskyldiga och värnlösa barn som fick sätta livet till när den maktgalne kung Herodes några dagar efter Jesu födelse beordrade att alla nyfödda gossebarn i Betlehem med omnejd skulle dödas. Han hade hört ryktet om att en ny judakonung skulle födas, och var rädd för konkurrens.

Tyvärr var det inte bara för 2012 år sedan som oskyldiga barn fick sätta livet till för att maktgalna och hänsynslösa härskare inte kan hålla fred. Det sker fortfarande. Dagligen! Vi behöver tänka på de barnen vareviga dag under hela året, och inte bara idag! Dela gärna med dig, och inte bara till jul. Julklappar med mening kan bytas till gåvor med mening, året runt.

Jag hoppas att ni alla har haft en fin julhelg! Det har jag. På julaftonen lyckades vi alla hålla oss friska, och vi var fjorton personer, som glammade runt bordet. Granen kläddes i vanlig ordning - medan julskivan snurrade -  med alla julprydnader som samlats under årens lopp, tills det knappast gick att uppbringa ett enda tomt barr! Tomten kom som planerat, och eftersom tomten här i huset har olika teman varje år är det alltid lika spännande att se vad det blir. I år var det en OS-tomte. Lilla I förhöll sig lugn och lite avvaktande tills han med knarrig röst försökte sig på att sjunga Euphoria och dansa som Loreen. Då började hon illtjuta. Musikaliskt barn med andra ord! Vi lyckades få fram all julmat på bordet och bänka oss runt det innan strömmen gick, men sen blev det desto mysigare med bara tända ljus överallt. Men sen fick vi vänta på kaffet några timmar till! Tja, och sen har vi haft strömlöst av och till. Det är nackdelen med att bo på vischan där snön tynger ned grenar och elledningar. På natten kokade jag traditionsenligt tomtens risgrynsgröt, som vi andra mumsade till frukost på juldagsmorgonen efter att ha pallrat oss upp till julottan och njutit av alla tända ljus och "Var hälsad sköna morgonstund".

Julklappar fick jag också minsann! En behändig liten kaffekvarn så att jag kan mala mina egna kaffebönor, och en kokbok med mat från Uppland bl a.

Vi hade jättemysiga juldagar, men sen var det inte en sån skön morgonstund som hälsade oss! Farsoten slog  till! Ni vet den där, vars namn börjar med en kall årstid, som gör att man känner sig som ett kräk, och som medför att det mest kulinariska man kan få i sig är svagt te och blåbärssoppa! Som tur är brukar det vara snabbt övergående. Men vad ni gör gott folk, tvätta händerna, gnugga er inte i ögonen och försök motstå lusten att peta er i näsan och slicka av fingrarna! Åtminstone tills ni hunnit hem och tvättat av er alla små virusrackare som florerar precis överallt den här tiden på året.

God fortsättning på er! Om inte någon ny lömsk farsot står och lurar runt hörnet så återkommer jag i morgon med lite tips på vad ni kan göra med överblivna julmatsrester. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar