onsdag 9 maj 2012

Stevia - gammal beprövad "nyhet"Jag blev alldeles förbluffad i höstas, när de på nyheterna berättade att Stevia äntligen blivit godkänt som sötningsmedel av EU. Jag hade ingen aning om att det varit förbjudet! Jag har använt det i flera år, och bl a sötat äpplemos med det, och jag har köpt det både på nätet och över disk (var är det väl inte värt att jag avslöjar). Jag har alltså helt ovetandes och i god tro varit kriminell under flera års tid! Nåja, nu tror jag väl inte att jag så här retroaktivt kommer att bli dragen inför skranket, men lite skrämmande känns det ju! Man förutsätter liksom att i alla fall det som säljs i affärerna har fått grönt ljus.

Sedan det blev godkänt har i alla fall produkter med Stevia fullständigt översvämmat marknaden, och det skrivs och annonseras om det i varenda tidning med självaktning. Vad är det då som är så bra med Stevia? Jo, det är ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur en ört, och det är helt kalorifritt och triggar inte heller igång sötsuget. Det höjer inte blodsockret, och är därför lämpligt för diabetiker. Det innehåller inga kolhydrater, och kan därför användas även av dem som håller sig till en strikt LCHF-diet. Det påverkar inte heller tandhälsan som annat socker. Det är upp till 400 gånger sötare än socker, och man behöver alltså ytterst små mängder för att söta sina bakverk eller sin mat. Jag använde t ex ungefär en matsked till en stor sats äpplemos.

Även om Stevia är en nyhet hos oss, har den använts i hundratals år i bl a Paraguay, varifrån den härstammar, så det är en beprövad gammal "nyhet" vi talar om.

Eftersom vi människor dessvärre har svårt att avhålla oss från det som är sött, och eftersom man inte har kunnat upptäcka några biverkningar hos Stevia, kan jag tycka att det är ett bra alternativ till vanligt vitt socker och de olika artificiella alternativ som tidigare erbjudits. Vitt socker är ju som bekant inte särskilt hälsosamt, och de artificiella säötningsmedlen har hel del oönskade bieffekter.

Här kan du se exempel på Steviaprodukter, och som sagt numera finns det att köpa överallt i vanliga livsmedelsbutiker.

Om du vill kan du själv odla din Stevia. Det gör t ex Karin Fransson - den öländska "örtdrottningen" - och om det läste jag i ett nummer av Land för några veckor sedan. Du kan t ex hacka några blad Stevia och blanda med hackad mynta eller citronmeliss, lite pressad lime och kallt vatten till en uppfriskande måltidsdryck, och behöver då inte tillsätta något annat socker. 

Tips på en kardemummakaka med Stevia hittar du på Kyrkkaffebloggen, obs dock att den inte är glutenfri. 

2 kommentarer:

 1. Ha, ha!!! Det har ju sålts i häslokostaffärer lite överallt i massor med år.
  Det kanske har sålts som något annat än sötningsmedel, fast det används som det.
  Det finns ju alltid en massa vägar att gå runt lagar. ;)
  Själv gillar jag inte smaken på stevia, så jag köpte det bara en gång. - Men det kanske funkar bra till äppelmos förstås. Det har jag inte provat.
  Kanske skulle ta och ge det en chans till.... - Min dotter har även diabetes, och förresten mår ju ingen bra av vanligt socker.
  Aspartam och liknande vill man ju helst slippa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Då har jag i alla fall en medberottsling! Jag har mest använt Stevia till just äppelmos, marmelad och en och annan smoothie, och då tycker jag det har smakat helt okej. Ska faktiskt testa det lite mer och även baka, och återkommer med resultatet så småningom.
   Om din dotter har diabetes tycker jag det låter som ett bra förslag att ge Stevia en chans till. Personligen tror jag det är betydligt bättre än aspartam och andra liknande artificiella sockerersättningar. Men ni kanske har kontakt med någon dietist inom vården som kan ge mer och bättre förslag än vad jag kan? Det är ju jätteviktigt - i synnerhet för ungdomar med diabetes - att få bra råd och förhållningssätt kring kosten.

   Radera