måndag 7 maj 2012

Krämig linsgryta med gula och röda linser, curry och kokosmjölk



Lättgjord, nyttig och betydligt godare än den ser ut på bilden är den här vegetariska linsgrytan, som får smak av curry och kokosmjölk. Den får bli veckans vegetariska bidrag.

Linser finns i en massa olika varianter, och är alla bra källor till proteiner (extra viktigt för vegetarianer som inte får i sig animaliskt protein), vitaminer och mineraler.
De röda och gula linserna behöver inte blötläggas, och är därför perfekta att snabbt göra grytor eller soppor av. Den här soppan t ex. Den här kan också rekommenderas, både när man är sjuk och vid full vigör.

Vi åt vildrismix från Saltå Kvarn till linsgrytan, men det går givetvis bra med vanligt råris, eller kanske quinoa, cous-cous eller bulgur. Har du inte gjort egen curry tar du någon köpt variant, och testar dig fram till lagom styrka och smak.

2 msk kokosolja
½ - 1 msk curry
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot, ca 125 g
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl blandade gula och röda linser
1 vegetarisk buljontärning, Fond du Chef
3 dl kokosgrädde
1 - 2 dl vatten
ev salt

Skala och finhacka lök och vitlök, och grovriv moroten. Skölj linserna rena från ev skräp.
Smält kokosoljan tillsammans med curryn i en rymlig gryta.
Tillsätt lök och morot, och fräs runt några minuter.
Tillsätt allt det övriga, och låt koka ihop på låg värme under lock tills grytan känns krämig och linserna mjuka. Det tog ca 20 minuter. Smaka av, och späd ev med lite vatten om det känns för tjockt.









10 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag har precis startat "My Sweet Party" och skulle gärna vilja att du delatar med ett bidrag. Månadens tema är choklad. Kika in på min blogg för mer detaljer

    http://meandmysweets.blogspot.co.uk/2012...olate-cake-love.html

    Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna! Tack för din vänliga inbjudan! Choklad ligger mig varmt om hjärtat, och jag skulle gärna bidragit under andra förutsättningar. Eftersom jag måste bli följare och dessutom lägga upp din Sweet Partylogga på min blogg för att kunna delta, så avstår jag. Försöker nämligen undvika socker och sötsaker så långt det går. Att jag deltar i Söta Sakers utmaningar är ett litet undantag eftersom Theresia är en vän till familjen - men även i de utmaningarna försöker jag peta in lite mer hälsosamma ingredienser.
      Må så gott, och lycka till med din utmaning!

      Radera
  2. Åh den där grytan var riktigt god, tack för att jag fick smaka både på plats och att jag fick med en matlåda :) Det smakades av klassisarna också, och uppskattades :) PUSS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken tur att du gör lite reklam för grytan! Jag lyckades verkligen inte få till en bra och rättvisande bild på den tyvärr. Kul att den uppskattades både av dig och klasskompisarna.

      Radera
  3. Vilken god gryta linser är fantastiskt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, jag äter ofta linser i olika tappningar. Både nyttigt och gott. Och - som redan sagts - grytan var MYCKET godare än den ser ut.

      Radera
  4. fantastisk gryta!!! tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir anonym! Tusen tack för att du hörde av dig! Må så gott och välkommen tillbaka!

      Radera
  5. Det värkar gott. Jag går i högstadiet och har som uppgift att laga något vegetariskt men jag ska bara ha 2 partitioner så jag undrar hur många protoner det är nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt att du hörde av dig! Nästan alla mina recept är beräknade för 4 personer om jag inte skriver något annat, så om du ska laga för 2 föreslår jag att du halverar receptet. Hoppas du ska gilla det. Om du tittar under fliken Vegetariskt under etiketterna, så finns det många andra förslag på vegetariska rätter. Lycka till!! Ha det bra!

      Radera