lördag 10 mars 2012

Vårligt, inkokt lax med smak av ingefära och grönsaker, och med aioli



Det är inte så väldigt ofta man ser recept på inkokt lax. Synd, för det är jättegott! Enkelt att göra dessutom.
Sila gärna av buljongen som laxen kokat i, och använd det som bas till en god fisksoppa. Blanda med grädde av något slag, förstärk med ytterligare fisk- eller hummerfond, och sjud grönsaker och valfri fisk/skaldjur några minuter så får du en härlig soppa. Utförligare recept på soppan får du i morgon.

Så här gör du laxen:

4 portionsbitar färsk lax à 150 - 175 g - helt tinad om du använder fryst lax
7,5 dl vatten
1 msk vit balsamvinäger
1 msk salt
5 vitpepparkorn
3 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 morot
några kvistar persilja
1 bit färsk ingefära, ca 15 - 20 g

Koka upp vatten med salt, peppar, vinäger, skalad, klyftad vitlök/lök, persilja, samt morot och ingefära i mindre bitar.
Koka ihop lagen några minuter, och lägg i fisken.
Dra av från plattan, och sätt på lock. Låt stå några minuter, bara så att laxen blir nätt och jämnt genomkokt. Står den för länge blir den torr.
Ta upp fisken, sila ifrån buljongen, och servera med valfria tillbehör.
Vi åt med bara grönsaker - blomkål och sugar snaps - en rejäl vippa dill, och aioli. Det här receptet, men naturell  utan italiensk salladskrydda. Oj, så gott!

2 kommentarer:

  1. jag håller med dig om att inkokt lax är gott. det finns ett gott recept på allt om mat som kan rekommenderas om du vill testa en ny variant, eller ja, kanske mer tillbehör till :)

    du får ha en fortsatt bra helg :) kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott med inkokt lax! Min mamma brukade ofta göra det - och gjorde ett gott gelé av buljongen som laxen fick ligga i - men det var länge sedan jag själv gjorde det. Jag gick in på AoM och kollade, och det visade sig ju att de hade massor med olika recept på inkokt lax. Är det något speciellt du menar? Då får du gärna tipsa mig om vilket det är. Ha det gott!

      Radera