onsdag 14 mars 2012

Rödvinsrisotto med trattkantareller och kantarellfond



En bit stekt fläskfilé och ett par deciliter rödvin kvar efter helgens utsvävningar, men slut både på de tillhörande potatispuffarna och svampsåsen. Vad göra? Jo, med risottoris och torkade trattisar i skafferiet och en skvätt kantarellfond i kylen reder man sig väldigt bra. Det fick bli en god rödvinsrisotto, som smakade fantastiskt till fläskfilén. Men man ska kanske blunda och äta, för risotton är inte särskilt vacker att se på! "Blonde is more beautiful", det kan inte hjälpas. Fast det gäller bara för risotto!

Risotton klarar sig också väldigt bra på egen hand, som vegetarisk rätt.

2 dl arborioris eller annat risottoris
½ röd lök
1 vitlöksklyfta
2 dl rödvin
ca 4 dl vatten + 2 msk kantarellfond
50 g färskriven pecorino eller parmesan
en klick vanligt eller LF smör, eller mjölkfritt margarin
25 g torkade trattisar
½ tsk svampsalt
smör/olja till stekning

Lägg trattisarna i blöt i vatten så det täcker, minst en halvtimme, gärna längre.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp vattnet tillsammans med kantarellfond.
Fräs riset tillsammans med löken under omrörning, så det blir glansigt runtom.
Späd med vin och kantarellfond, lite i taget, och låt koka in emellan.
Koka tills risotton känns krämig och färdig, ca 35 - 40 minuter. Kan variera mellan rissorter.
Fräs under tiden kantarellerna i olja/smör, och krydda med svampsaltet.
När risotton känns färdig rör du ned osten och kantarellerna, och blandar om ordentligt.
Servera risotton med valfria tillbehör, eller som ensam vegetarisk rätt. Bjud gärna lite extra, riven pecorino eller parmesan till.






5 kommentarer:

  1. Rödvinsrisotto var nytt för mig, trodde bara det gjorde sig med vitt vin. Men jag ser nu att jag haft fel. Det vattnas i munnen! Själv ska jag slå till på blodpudding till middag, inte lika kulinariskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte gjort det tidigare heller, men tänkte att jag måste pröva. Och det blev supergott! Fast blodpudding är helt OK det också, väldigt bra för dina blodvärden dessutom. Krsm!

      Radera
  2. Oj vad gott det lät och såg ut!!

    SvaraRadera
  3. Hahaha! Blonde is more beautiful, du har så rätt :) Gjorde rödvinsrisotto för ett tag sedan och det var LÖGN att få till en bra bild att visa på bloggen! Tycker ändå det ser rysligt gott ut, så du gjorde ett bra jobb ;)

    SvaraRadera
  4. Tack båda två! Ja, definitivt mycket godare än det ser ut. Håller med om att det var svårt att få till en rättvisande bild, Alexandra. Så roligt att höra av dig igen förresten! Hoppas det är bra med dig. Har saknat både din egen blogg, och kommentarerna på min!

    SvaraRadera