Nog ska du väl grava laxen själv till påsk? Det är så enkelt, och blir otroligt mycket billigare än färdigköpt gravad lax. Jag vågar dessutom påstå att det blir godare. Om du köper en fin bit lax nu, hinner du både frysa den några dygn och sedan grava den så den blir färdig till påsk. Laxen måste nämligen frysas minst två dygn innan den gravas, så att ev parasituschlingar hinner förstöras.
När den sedan är färdiggravad, efter två dygn i kylskåpet, skär du den i tunna skivor och njuter på buffébordet, eller kanske till stuvad potatis. Kokt potatis och en god örtsås är inte heller dumt till.
Så här gör du.
1 fin bit, pinfärsk laxfilé av mellanbiten, ca 800 g
1½ msk grovt Himalayasalt
1½ msk ljust rårörsocker
½ msk hela vitpepparkorn
½ msk grovkrossade, torkade citronskal - kan bytas mot rivet skal av en citron + tunna skivor av densamma
drösvis med färsk hackad timjan
Frys laxen minst två dygn, och tina den sedan.
Ta bort alla ben med en fisktång (investera i en bra om du inte redan har en).
Blanda ihop socker, salt, vitpepparkorn och citronskal i en mortel, och mortla alltsammans lite halvgrovt.
Dela laxen på mitten, och gnid in halvorna med blandningen. Hacka eller klipp timjan, och strö över rikligt.
Lägg ihop laxbitarna köttsida mot köttsida, "skavfötters", och lägg i en form, som du sedan plastar in och ställer i kylskåpet.
Låt stå två dygn, och vänd laxen efter halva tiden.
Skrapa bort kryddorna, och skiva laxen tunt. Garnera med färsk timjan och citronklyftor.
Jag som egentligen inte ens gillar gravad lax speciellt mycket blev ju sugen på att testa. Det är bra betyg :)
SvaraRaderaJag tror du skulle gilla den här! Har en bit kvar i frysen, du får testa nästa gång du kommer.
RaderaJippiiii!
Radera