söndag 11 mars 2012

Härlig fisksoppa med blandad fisk, räkor, brysselkål, morötter och tomater



Grunden till den här soppan är den buljong som blev över efter att jag kokat in lax. Med grädde, vitt vin, olika sorters fisk och grönsaker blev det till slut en riktigt njutbar soppa, som dotter och måg bjöds på till lördagslunch när de kom och hälsade på. Om du inte har någon egen fiskbuljong tar du vattten + fond tills du får en god smak. Den här gången kokade jag inte av räkskalen, men har du tid kan du göra det, och förstärka smaken med. Soppan är glutenfri, och kan göras helt mjölkfri vid behov.

För fyra - fem personer:

6 dl silad fisk/laxbuljong
3 dl grädde - eller någon alternativ grädde
2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
1 burk körsbärstomater - Delizie och Mutti är storfavoriter
3 msk hummerfond
1 msk osötad tomatpuré
4 stora vitlöksklyftor
300 g brysselkål
150 g små, späda morötter
400 g skinn- och benfri laxfilé
300 g vit fisk, ex torskrygg
300 g räkor med skal
1 liten knippa dill
ev salt och peppar

Till servering: limeaioli

Om du använder fryst fisk och räkor, så börja med att tina dem.
Koka upp buljong, grädde, vin, tomater, fond, tomatpuré och flisad vitlök, och låt koka ihop några minuter.
Ansa och dela brysselkålen, och lägg ned den och morötterna. Låt sjuda ca 5 minuter.
Tärna fisken. Låt soppan få ett ordentligt uppkok, och lägg ned fisken. Dra grytan från plattan och låt stå några minuter tills fisken känns färdig. Tar mellan 5 - 7 minuter. Smaka av och tillsätt ev mer salt, peppar eller fond.
Skala räkorna och vänd ned dem. Låt allt bara bli genomvarmt. Klipp över rikligt med dill.
Servera med aioli och gott bröd.







2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Och ändå är det godare än det ser ut! Tycker ibland det är svårt att få till bilderna så de gör maten rättvisa, speciellt om det är mörkt - som det ju ofta är den här tiden när man äter middag. Ha det gott!

      Radera