onsdag 7 september 2011

Kryddigt ugnsbakade nektariner med kanel, vanilj, kardemumma och mörkt muscovadosocker



Nektariner är ju fantastiskt goda precis som de är - om de är saftiga och mogna. Men ibland kan det vara kul att göra något lite extra med dem. Den här kryddiga, ugnsbakade varianten kan varmt rekommenderas.
Den är både god och lättgjord. Servera dem aningen ljumma eller kalla, med glass, grädde eller avrunnen yoghurt smaksatt med lite vaniljpulver eller vaniljsocker. Jag tog naturell sojayoghurt och lät den rinna av i kaffefilter, innan jag smaksatte med äkta vaniljpulver. Det finns färdig vaniljsojayoghurt, men jag tycker den är så illande söt så jag föredrar den naturella. Då kan jag anpassa sötman som jag vill. Gör som du tycker är bäst. Du som tål vanlig mjölk tar förstås vanlig yoghurt eller vaniljyoghurt av något slag och gör på samma sätt.

Du kan använda samma recept till ugnsbakade äpplen. Det blir också supergott!


4 mogna nektariner - eller äpplen
2 dl vatten
2 kanelstänger
½ snittad och urskrapad vaniljstång
½ tsk kardemummakärnor - lätt krossade
2 msk ljus agavesirap
1 msk mörkt muscovadosocker

Klyv och kärna ur nektarinerna och lägg i en ugnssäker form.
Koka upp vattnet med kryddorna, sockret och sirapen, och låt koka ihop 5 minuter.
Slå den varma lagen över nektarinerna, och baka i ugnen ca en halvtimme i 200 graders ugnsvärme. Ös några gånger under tiden.
Ta upp nektarinerna och lägg på de fat de ska serveras från. Sila ned lagen i en kastrull, och koka kraftigt några minuter så lagen går ihop. Slå den över nektarinerna och toppa med yoghurten.







.

5 kommentarer:

  1. Hjälp vad gott, det där måste jag testa! Puss skruttis!

    SvaraRadera
  2. OJ så gott det ser ut! Dessa ska jag prova redan ikväll!

    SvaraRadera
  3. Låter fantastiskt! Att grilla nektariner och persikor är ju ljuvligt, det är säkert lika gott att värma dem i ugn! Och med frukt i desserten är den ju nästan nyttig, eller hur? ;)

    SvaraRadera
  4. Jag fick ju prova dem lite "dagen efter" när de var kalla, och de var hur gott som helst ju med lite grädde till :) Härlig höstefterrätt!

    SvaraRadera
  5. Supergoda faktiskt! Kul om du vill testa Sofia, berätta gärna vad du tyckte. Definitivt nyttigt, Alexandra!

    SvaraRadera