fredag 16 september 2011

Gluten- och mjölkfri Äppelkaka med citron och kokos





Äpplen, äpplen, äpplen! Trädgården svämmar över av äpplen! Här kommer ett förslag på vad man kan göra med dem. Äpplekakerecept kan man inte få för många av! Kakan är både gluten- och mjölkfri, men kan utan problem ätas av alla.

Förresten, du vet väl om att du kan frysa in skalade, klyftade äpplen precis som de är. Behändigt att ta fram senare i vinter när snön yr om knutarna, och baka sig en härlig äppelkaka. Eller varför inte ljummen äppelkräm som är så gott! Ev kan du doppa klyftorna i lite citronblandat vatten, så behåller de färgen också, men låt då äpplena rinna av och torka till innan du förpackar i burkar eller plastpåsar.


1½ dl rismjöl
1½ dl ljust bovetemjöl
2 dl ljust muscovadosocker eller rårörssocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl citronmarmelad (inte lemoncurd, som innehåller vanligt smör)
½ dl kallpressad kokosolja
3 ägg
1 tsk fiberhusk
1 dl rismjölk, quinoamjölk, mandelmjölk eller sojamjölk
3 fasta, aromatiska äpplen

½ dl kokosflingor
½ msk vaniljsocker
½ msk kanel
¼ dl kallpressad kokosolja

Till formen: mjölkfritt margarin och kokosflingor

Vispa ut husken i mjölken, och låt svälla ca 10 minuter.
Blanda alla övriga torra ingredienser i en rymlig bunke.
Rör ned marmeladen, äggen, oljan och huskblandningen.
Vispa gärna allt med elvisp så att det blir en jämn smet.
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
Blanda kokosen med vaniljsocker och kanel.
Smörj formen och strö i kokosflingor, häll i smeten, fördela äppelklyftorna, strö över kokosblandningen, och droppa över oljan. Grädda i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, tills smeten stannat helt. Det brukar ta ca 45 – 50 minuter.
Servera som den är till kaffe/the, eller med vaniljsås (gjord på soja eller annat mjölkfritt alternativ). Mandelgrädde är ett annat förslag, alt mjölkfri glass.

Kokosoljan är ganska fast i konsistensen, men ställ den i en skål med varmt vatten så blir den snabbt flytande.








2 kommentarer:

  1. Vad gott att kombinera citron och äpple, det är så lätt att alltid köra på samma äppelpajrecept och glömma bort att variera! Quinoamjölk har jag aldrig smakat, vad spännande ;)

    SvaraRadera
  2. Så sant, vi är ju vanemänniskor, de flesta av oss. Men har man som vi mycket äpplen - och olika sorter - så kan det vara kul med omväxling. Quinoamjölk är lite speciell i smaken, men jag tycker den är god. Jag ska helst undvika vanlig mjölk, och brukar variera mellan olika "alternativmjölksorter". Ha en underbar helg!

    SvaraRadera