tisdag 14 juni 2011

Ugnsbakad lax utan krusiduller - med purjolök, lime, vitlök och parmesan



Laxrätter kan man inte få nog av! Jag skulle nog kunna äta lax varenda dag, men hejdar mig ibland för skams skull.

Den här rätten är det inga konstigheter med alls, den kom till av det som fanns i kylskåpet, utan någon större planering. Jag hade lite limeaioli kvar i en burk, så den fick slinka ned i såsen, tillsammans med lite extra lime och parmesan. Har du ingen aioli hemma går det bra ändå. Dotter Josefin och blivande mågen Anders var hemma för att bröllopsplanera, och det blev den här laxen till lunch/middag med grönska, fågelkvitter och myggsurr som ackompanjemang.

ca 650 - 700 g färsk, benfri laxfilé
2 medelstora purjolökar, ca 350 g
ca 3/4 dl aioli med limesmak - köpt eller hemlagad
1½ dl matgrädde
saft av en ½ pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk maizenamjöl
ca 1 dl färskriven parmesan
salt, peppar

Skölj och strimla purjon, och låt den mjukna i sin egen vätska några minuter på svag värme.
Smörj en ugnssäker form, och bottna med purjon.
Bena ur laxen, och dela ev i portionsbitar, 4 - 5 bitar. Lägg den på purjon.
Salta och peppra lätt på laxen.
Vispa ihoåp aioli, grädde, limesaft, pressad vitlök, maizenamjöl och parmesan, och bred röran över laxen.
In i ugnen på 150 grader, tills innertemperaturen visar 58 grader.
Servera med färskpotatis och en sallad.







2 kommentarer:

  1. Ja, visst är det! Jag är laxoman, och har förmodligen ett omättligt behov av Omega 3.

    SvaraRadera