onsdag 22 juni 2011

Rostad tomat- och paprikasoppa - varm eller kall efter behag



Den här soppan är lika god varm med kryddsteka krutonger eller fetaostcrème en kulen höstkväll, som kall med isbitar och kanske smått tärnade extra grönsaker en riktigt varm och soldränkt sommardag. I små glas som en läskande "shot" på buffé räcker den till ganska många, som huvudrätt till ca fyra personer.
Du kan göra soppan helröd med röda tomater och röd paprika, eller gul eller orange med dito grönsaker. Jag blandade denna gång röda tomater och gul paprika eftersom det var det som fanns hemma, och soppan blev vackert orange.
Soppan är både gluten- och mjölkfri, och naturligtvis vegetarisk om du använder grönsaksbuljong.


1 kg tomater i valfri färg
400 g paprika i valfri färg
5 stora vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 tsk olivsalt eller vanligt salt
nymald svartpeppar från kvarn
5 dl vatten
1½ msk buljongpulver eller 1 buljongtärning - jag tog Renée Voltaires lantbuljong
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad, smulad basilika

Skålla tomaterna hastigt i kokande vatten några sekunder. Skala och skär i mindre bitar.
Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar.
Lägg alltsammans på en ugnsplåt eller form, tillsammans med vitlöksklyftorna. Strö över salt, kvarna över peppar, och ringla över olivoljan.
Rosta i ugnen, 225 grader, ca 20 minuter.
Häll över alltsammans - inklusive den vätska som bildas - i en kastrull.
Häll på vatten, och tillsätt buljongpulver, tomatpuré och basilika.
Låt alltsammans få ett hastigt uppkok - bara så att buljongpulver/tärning löser sig - och mixa alltsammans slätt.
Smaka av och tillsätt ev mer salt eller kryddor.
Servera soppan varm eller kall, med krutonger eller fetaostcrème ( grekisk eller turkisk yoghurt blandad med mosad fetaost helt enkelt).









5 kommentarer:

  1. Åh vilken soppa. Vill ha mer än den där "smakskeden" jag fick i måndags!!!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig soppa! Den buljongen har precis flyttat in i mitt kök. Gillar den skarpt. Även att "pudra" som krydda direkt så sallad mm.

    SvaraRadera
  3. Hej Sofie! Buljongen är toppen! Har man väl börjat använda den, kan man inte vara utan den. Jag använder den till allt! Ha det gott i sommarvärmen, och njut gärna soppan iskall!

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Denna soppa ska jag ha som förrätt på en tjejmiddag. Kommer att steka lite bacon och toppa med. Efterrätten blir troligast också från din hemsida, nu kom jag inte ihåg vad den hette men mascarponekaka med mandelbiskvier och bär i någon likör. Det kan inte bli annat än en lyckad tjejmiddag med god mat från Kersti!

    /Jennie

    SvaraRadera
  5. Vad kul att du vill ha menyn till tjejmiddagen från min blogg! Bacon till soppan låter som en god idé! Den frusna mascarponetårtan är ett gott efterrättsval, den är supergod! Kom bara ihåg att ta ut den i god tid, så den får tina. Då blir den sådär härligt krämig, och smakerna kommer fram bättre. Lycka till, och hoppas tjejerna gillar maten! Tack, tack för alla positiva kommentarer jag fått från dig, du gör mig glad ända in i hjärteroten!

    SvaraRadera