lördag 5 mars 2011

Orientkryddad pastagratäng med köttfärs och kokosgrädde

På det här sättet räcker 350 g köttfärs till minst 5 personer. Jag fick för mig att knorra till den vanliga pastagratängen med orientkryddor och kokosmjölk, och det blev riktigt lyckat. Den passar därmed också bra för den som inte tål mjölkprodukter.
Med glutenfri pasta blir gratängen också glutenfri.
Gratängen förgyller vardagsmiddagen, men är god vilken dag som helst i veckan.
Börja med den mindre kryddmängden om du inte gillar så mycket hetta, och krydda på mer i slutet om du tycker det verkar bli för mesigt. Jag använde en kryddblandning från Granit, men du kan naturligtvis välja någon annan krydda om du vill.
Den som föredrar vegetariskt byter färsen mot quornfärs eller sojafärs.

4 portioner valfri pasta - jag tog 250 g okokta, glutenfria spiraler

350 g nötfärs
1 bananshalottenlök eller vanlig gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 - 2 msk Orientblandning från Granit - eller annan valfri kryddblandning
1 burk tomatfiléer eller vanliga burktomater - jag använde Mutti
2 msk osötad tomatpuré
2 msk mörk oxfond

3 ägg
1 förpackning kokosgrädde, 17%
vitlökssalt

smör, olja eller ghi till stekning

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, och spola av med kallt vatten. Ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp olja, ghi eller smör i stekpannan, och fräs kryddan under omrörning en halv minut.
Tillsätt lök/vitlök och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, och fräs den smulig under fortsatt omrörning.
Tillsätt tomaterna, tomatpuré och fond, och låt småkoka under lock ca 30 minuter.
Smaka av och krydda ev mer.
Blanda ihop med pastan, och lägg i smord form.
Vispa ihop ägg och kokosgrädde, och krydda med vitlökssalt.
Fördela över pastaröran, och lyft lite med gaffel så att det rinner ner och blandas väl.
Grädda gratängen i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter, tills den fått fin färg.
Servera med fräsch sallad.







2 kommentarer:

  1. Det blev verkligen jättegott, lyllos mig som var hemma :)

    SvaraRadera