fredag 11 mars 2011

Restpaj på kyckling och grönsaker - gluten- och mjölkfri vid behov


Jag fick lite kyckling kvar sedan jag gjort min helstekta kyckling i ugn, och de resterna använde jag i en paj, tillsammans med broccoli, tomater, ost och senap. Du kan använda andra grönsaker som du har hemma.
Jag hade också ett par potatisar kvar i kylen, och dem pytsade jag ned i min glutenfria pajdeg. Om du inte har glutenbekymmer så kan du använda din vanliga pajdeg.
Mjölkallergiker byter till mjölkfritt gräddalternativ, och hoppar över osten. Tyvärr blir det ju inte lika smakrikt, men helt OK. Krydda lite extra i stället.

Pajdeg:
2½ dl Jyttemjöl original
ca 100 g kokt, kall, riven potatis
2 tsk fiberhusk
100 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
2 msk LF eller vanlig crème fraiche - eller sojaalternativ

Fyllning:
250 g grillat eller stekt kycklingkött - rensat och skuret i mindre bitar
150 g små förvällda broccolibuketter - några minuter i lättsaltat, kokande vatten
125 g grovriven lagrad ost - jag tog Allerum Prästost
1 burk tomatfiléer, eller vanliga delade burktomater - avrunna
4 ägg
3 dl LF eller vanlig grädde - eller mjölkfritt alternativ
1½ msk Dijonsenap
2 tsk valfritt örtsalt

Kör ihop pajdegen i matbertedare, och tryck ut degen i en lätt smord pajform. Nagga och ställ in formen i kylskåpet minst en halvtimme att stadga sig.
Förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter.
Vispa ihop ägg, grädde, senap och örtsalt.
Fyll det gräddade pajskalet med kyckling, broccoli, tomater och ost, och fördela äggsmeten över.
Fortsätt grädda i 30 - 40 minuter, tills smeten stannat och pajen fått fin färg.
Servera med en fräsch sallad.




5 kommentarer:

  1. Åh så gott det såg ut! Kan verkligen längta efter din pajer, ingen får till dem så goda som du!

    SvaraRadera
  2. Vilken fiffig liten "kavel"!!!

    SvaraRadera
  3. Kaveln är toppen! Den är avsedd för paj, men jag använder den även till annan kavling eftersom jag har problem med en axel och begränsad kraft i armen. Finns att köpa hos Bagaren och Kocken. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Innehåller inte ost mjölk?

    SvaraRadera
  5. Hej anonym!
    Jo, alldeles riktigt, ost är gjort av mjölk. Just därför har jag skrivit "mjölkfri vid behov", och i själva texten påpekat att om man är mjölkallergiker hoppar man över osten, och väljer någon s k alternativ, mjölkfri grädde i stället. Det blir inte riktigt samma sak, men gott också. Välkommen tillbaka, och fråga gärna om det när något som är oklart eller som du undrar över. Ha det så bra!

    SvaraRadera