söndag 17 april 2016

Glutenfri köttfärspaj med zucchini och getost



Den här köttfärspajen kan å det varmaste rekommenderas. Egentligen är det en restpaj, där en överbliven kokt potatis fick hänga med i pajdegen, och köttfärssås som blivit över efter tacomiddag fick utgöra fyllning tillsammans med en stump zucchini och en likaledes överbliven klick smetana.
Pajdegen blev väldigt bra, mjuk och lätthanterlig, så den kommer jag definitivt att reprisera.

2 dl rismjöl
½ dl durramjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk husk
100 g kokt, kall och finriven potatis
100 g smör
1 stort ägg
2 msk iskallt vatten

65 - 75 g tunnhyvlad ost att fodra pajskalet med

ca 450 - 475 g valfri köttfärssås - min innehåller mycket vitlök, tomatpuré och krydda
ca 75 g zucchini
150 g getost eller fårost
valfri krydda - jag använde en rolig afrikansk chilikryddblandning

3 stora ägg
1 dl smetana
1 dl grädde

Mixa ihop pajdegen på vanligt sätt, låt den vila 10 minuter, och tryck eller kavla ut den i en lätt smord ganska stor pajform. Nagga och låt vila i kyl minst en halvtimme.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter, och fodra det genast med ost när det kommer ut ur ugnen. Jag brukar ofta göra så för att hindra fyllningen från att mjuka upp pajskalet för mycket.
Hyvla zucchinin tunt, tunt, med mandolin eller osthyvel, och lägg i botten på pajskalet. Fördela sedan köttfärsröran och smulad getost över. Krydda med det du vill och tycker om..
Mixa ihop äggstanningen och häll över.
Fortsätt grädda i 200 graders ugnsvärme 35 - 40 minuter.
Till pajen åt vi bakade tomater som jag gav tips på häromdagen på Instagram.

Ni missar väl förresten inte att hänga med mig där gott folk? Där uppdaterar jag flitigt - ibland flera gånger per dag - och ger tips på både möjligt och omöjligt, saligt och osaligt. En del recept blir det, tips på nya produkter, boktips och filmtips och annat smått och gott från livet på landet. Haka på vetja, så du inte går miste om något!

Ha nu en fin och välsignad söndag allihop! Himlen är jämngrå och solen har tagit sovmorgon, men SNART är det vår!!











4 kommentarer:

  1. Vilket smart, och framförallt väldigt gott tips, att fodra pajskalet med ost!! Vi som älskar ost (hur man kan något annat?) ska ju absolut testa, paj är något som vi gör oftare och oftare.
    Och så en smak av Afrika, det förstår vi att du gillar med tanke på din uppväxt (för visst har vi rätt för oss att du bott där?)!

    Tack så mycket för din omtanke om fru Ms rygg, Kjersti. Ja just för tillfället har det varit lite extra eländigt med nya krämpor på ny plats där bak. Vad det är vet vi inte riktigt, men tack och lov så är det inte kotkompression igen! Det blir bättre och bättre och vi hoppas att det är så gott som återställt när vi ska till Stockholm, annars blir det till att ta t-bana lite mer och gå lite mindre. Ja du vet ju hur det är... Vi hoppas att det är fint med dej,
    kramar i massor!

    SvaraRadera
  2. Det är ganska fiffigt faktiskt! Osten ger både god smak och hindrar fyllningen från att blöta ned pajskalet. Och visst är det så att Afrika har en särskild plats i mitt hjärta, jag bodde ju i Kongo tills jag var 14 år!
    Skönt att det blir bättre!! Den måste bli riktigt bra till "bröllopsresan" så ni orkar fira ordentligt. Kram till er också!!

    SvaraRadera
  3. Men ÅH vad gott med matpaj! Vilket är ditt absolut bästa recept på pajdeg till matpajer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad svårt Sara! Jag gillade just det här pajskalet mycket, det var väldigt smidigt och lätthanterligt och sprack inte ett dugg, vilket glutenfria pajer ibland har en tendens att göra. Vill du göra det enkelt och bara ha en mjölsort rekommenderar jag Chrisbels mjölmix.
      3 dl av mixen, 1 tsk extra husk, 100 g smör, ett ägg + någon matsked vatten att binda ihop med. Om du kikar in under fliken Pajer hittar du fler förslag på olika blandningar. Lycka til och ha det bra!

      Radera