fredag 1 april 2016

Glutenfri paj med spenat, färsk lax och räkor, och med krämigt osttäcke



Första april gott folk! Men jag tänker inte lura er, det får andra göra. Den här pajen är alltså inte ett skämt, utan i allra högsta grad på riktigt. Den stod på vårt påskbuffébord på påskafton, och eftersom den fick tummen upp av samtliga så bjuder jag väl även er på den. Den är betydligt godare än den ser ut att vara på bilden, som inte alls gör den rättvisa! Den passar alldeles utmärkt även när det inte är påsk!

I det här pajskalet har jag använt den härliga glutenfria och Kravmärkta mjölmixen från Chrisbel´s, men du kan naturligtvis välja ditt eget favoritpajskal om du föredrar det. Jag gjorde pajen laktosfri så att även min dotter skulle kunna njuta av pajen, men behöver du inte det tar du vanligt smör, grädde och mozarella.

3 dl mjölmix från Chrisbel´s
1 tsk husk
100 g laktosfritt smör
1 stort ägg
2 - 3 msk iskallt vatten

ca 60 g tunnskivad Prästost att fodra pajskalet med

200 g färsk spenat
130 - 140 g färsk laxfilé
100 g skalade räkor
1½ tsk valfri kryddblandning

1 boll laktosfri mozarella - ostvikt 100 g
75 g Prästost
3 stora ägg
1½ dl laktosfri grädde
1 tsk stark, söt senap (från LissEllas)

Mixa ihop pajdegen och låt den vila 10 minuter innan du trycker/kavlar ut den i en lätt smord vid pajform. Ställ in i kylen minst en halvtimme, och förgrädda sedan i 200 grader 10 minuter. Fodra genast när pajskalet kommer ut ur ugnen med ostskivor som får smälta ned och bilda ett skyddande täcke för fyllningen.

Koka upp vatten och lägg i spenaten. Tryck ned så det kommer åt vatten överallt. Ta genast upp och låt rinna av, och tryck ut så mycket vätska som möjligt. Fördela över pajskalet.
Strimla laxen och fördela även den och räkor över spenaten. Strö över kryddblandning.
Mixa ihop mozarella, prästost, ägg, grädde och senap och häll försiktigt över pajen. Smeten blir ganska tjock, så lyft och peta lite med en gaffel så den rinner ned ordentligt överallt.
Grädda i 200 grader en halvtimme eller lite mer, tills smeten stannat och ytan är gyllenbrun.









2 kommentarer:

  1. Du säger att den är godare än vad den ser ut att vara... Den ser JÄTTGOD ut! :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra Sara! Då får du testa den, för den ÄR god! Ha en fin söndag!

      Radera