onsdag 20 april 2016

Vuxna glutenfria havrechokladbollar med moccasmakDe här havrechokladbollarna är försvinnande goda, och dessutom hyfsat nyttiga med kokossocker, vaniljpulver, rå kakao och glutenfria havregryn i smeten. Lilla I älskar chokladbollar, och hjälper gärna till att "kladda ihop" smeten och rulla bollar. När hon ska äta av bollarna binder jag ihop smeten med enbart vatten, men när det bara är vuxna gottegrisar som ska njuta av dem får det bli starkt kaffe eller t o m lite espressolikör för ett riktigt lyxigt alternativ. Men det sista alternativet är ABSOLUT barnförbjudet!!

För ett helt mjölkfritt alternativ kan du ta kallpressad kokosolja i stället, då blir bollarna ännu ett snäpp nyttigare.

100 g smör, alternativt rumstempererad mjuk - men inte smält -  kallpressad kokosolja
1 dl kokossocker
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk rå kakao
3 dl glutenfria havregryn
2 msk vatten eller starkt kallt kaffe (1 tsk nescafepulver utrört i 2 msk hett vatten), alternativt 1 msk espressolikör + 1 msk kallt vatten

glutenfria havregryn eller kokosflingor att rulla bollarna i

Rör smör, kokossocker och vaniljpulver mjukt och smidigt. Rör också i kakaon.
Tillsätt havregryn och vald vätska och blanda om till en kladdig smet.
Rulla bollar med lätta händer, 10 - 15 bollar beroende på hur stora du vill ha dem.
Ställ in i kylen att stelna och rulla sedan bollarna i havregryn eller kokos. Jag lägger dem i en plastpåse med gryn i och skakar runt så blir det jämnt fördelat.
Förvara bollarna i kylen.

Ha en bra dag alla! Igår plockade jag de första vitsipporna i våran smibacke, så visst är våren här, även om det även idag blåser isiga vindar.

2 kommentarer:

  1. Kaffe ger en god smak till bakverk, mums :) Jag önskar dig en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller verkligen med! Testa en gnutta i chiapuddingen! Kram!

      Radera